La UPN, disposada a investir Pedro Sánchez si no pacta amb els independentistes
Javier Esparza, a la trobada amb Felip VI

UPN, disposada a investir Pedro Sánchez si no pacta amb els independentistes

La dreta navarresa condiciona el vot a Sánchez mentre aspira a poder governar a Navarra si aconsegueix l'abstenció del PSOE

Quim BalaguerActualitzat

El rei Felip VI ha començat la roda de contactes de cara a la investidura amb els representants dels partits més petits. La Unió del Poble Navarrès, UPN, està disposada a facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol sempre que els independentistes no siguin decisius ni a Espanya ni a Navarra.

El líder de la UPN, Javier Esparza, ha deixat oberta aquesta possibilitat després de la trobada amb el rei Felip VI en la roda de contactes del monarca per sondejar la posició de cada partit davant la pròxima sessió d'investidura.

Segons Esparza, és perjudicial per a Espanya estar supeditada a les decisions de l'independentisme basc i català, i per això:

"Estem oberts a analitzar possibles acords que permetin que els independentistes no tinguin la clau i no decideixin la política de Navarra ni el futur dels espanyols."

 

Pendents dels pactes a Navarra

La UPN va concórrer en coalició amb el PP i Ciutadans tant a les eleccions generals del 28A com a les autonòmiques del 26M sota el nom de Navarra Suma. A les generals va aconseguir dos diputats, tots dos d'UPN, i es va imposar a les autonòmiques amb 19 escons, sense majoria absoluta.

Tot i que Esparza no ho ha verbalitzat en la roda de premsa posterior a la reunió amb el rei, el possible suport de la UPN a Sánchez podria ser a canvi que els socialistes permetessin a Navarra Suma accedir al govern de la comunitat autònoma foral.

Navarra Suma va aconseguir 19 escons; el PSOE, 11; Geroa Bai (PNB), 9; Bildu, 8 i Podem, 2. L'any 2015, la UPN ja havia guanyat les eleccions, però els pactes postelectorals van donar el govern als nacionalistes de Geroa Bai.

Malgrat la victòria de la dreta a les autonòmiques, els socialistes navarresos no descarten la possibilitat de formar govern amb el suport de Geroa Bai i Podem, i desbancar així Navarra Suma. Per fer possible aquesta operació, caldria l'abstenció dels independentistes de Bildu.

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AEleccions autonòmiques 26M
Anar al contingut