Madrid

Bona part de les ajudes previstes en el nou pla d'habitatge per a joves estan en marxa des de fa dos anys

A sis mesos de les eleccions generals, el president del govern espanyol i la ministra d'Habitatge han anunciat un seguit de mesures per millorar l'opció del lloguer de vivenda per part dels joves. Les mesures fetes públiques, però, no són del tot noves, ja que ja estaven en vigor ajudes similars. L'executiu de Zapatero diu que els nous incentius són més potents i que se'n podrà beneficiar molta més gent. L'oposició ha qualificat la mesura d'electoralista. El Partit Popular ha dit que, abans, cal ajudar a minimitzar l'impacte de la pujada dels tipus d'interès en les famílies que paguen hipoteca.

Actualitzat

A partir de l'1 de gener, els joves menors de 30 anys que guanyin menys de 22.000 euros a l'any rebran 210 euros mensuals per poder llogar un pis. Aquesta va ser la promesa de José Luis Rodríguez Zapatero i Carme Chacón.

Ara se sap, però, que aquesta proposta, qualificada d'electoralista per l'oposició, no és nova. De fet, es basa en una de quasi idèntica que va aprovar el Consell de Ministres fa dos anys. Segons la premsa de Madrid, el Ministeri d'Habitatge concedeix, des del 2005, una ajuda més elevada, de 240 euros, als menors de 35 anys que opten pel lloguer. L'única diferència és que les subvencions promeses per Chacón es prolonguen durant quatre anys.

Les subvencions ja existents, promogudes per l'anterior ministra, Antonia Trujillo, no s'apliquen a totes les autonomies. Tot i això, unes 40.000 persones s'hi han acollit fins ara a tot Espanya.

A Catalunya, la Generalitat té el seu propi pla de subvencions per al lloguer dels joves, que ja fa temps que està en vigor. Adaptar el pla del govern central suposa només uns lleus retocs al model català, segons la directora general d'Habitatge, Carme Trilla.

Anar al contingut