Bob Dylan, Premi Nobel de Literatura 2016

L'Acadèmia Sueca li ha donat aquest premi per "haver creat una nova expressió poètica dins de la gran tradició de la cançó americana"

Actualitzat

El mateix dia que ha mort un Premi Nobel de Literatura atípic, Dario Fo, l'Acadèmia Sueca ha atorgat aquest Premi Nobel del 2016 a un artista amb un perfil gens habitual en aquesta especialitat: el cantautor Bob Dylan.

L'anunci l'ha fet la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, Sara Danius, que ha destacat que se li ha donat el premi per "haver creat una nova expressió poètica dins de la gran tradició de la cançó americana":

 

Dylan, el primer cantautor amb el Nobel

El Nobel de Literatura d'aquest any és atípic perquè és la primera vegada que es premia un cantautor, tot i que l'Acadèmia Sueca ha remarcat en la seva biografia les cròniques autobiogràfiques publicades per Dylan el 2004.

Nascut el 24 de maig de 1941 a Minessota en una família jueva de classe mitjana, Bob Dylan es va convertir molt de pressa en una icona incontestable de la cultura nord-americana i també mundial, aspecte també destacat per l'Acadèmia a l'hora de premiar-lo, juntament amb altres trets seus:

"Com a artista ha estat altament versàtil i ha treballat com a pintor, actor i autor de guions."

 

Els últims premiats

Aquest és l'últim Premi Nobel d'aquest any, i és el que fa 109 en l'especialitat de literatura. Els últims anys aquest premi ha estat per a escriptors purs: el 2015 el va rebre l'escriptora i periodista biolerussa Svetlana Aleksiévitx -tot i que també era la primera vegada que es premiava algú dedicat al reportatge periodístic; el 2014, el francès Patrick Modiano; el 2013, la canadenca Alice Ann Munro, i el 2012, el xinès Mo Yan.

Un premi molt masculí

L'anglès és, de llarg, l'idioma més premiat, amb 27 autors. El segueixen el francès, amb 14; l'alemany, amb 13, i l'espanyol, amb 11. La resta l'encapçala l'idioma d'Alfred Nobel, el suec, amb 7 premiats, i el segueixen l'italià i el rus, amb 6; el polonès, 4, i dos idiomes nòrdics més, el noruec i el danès amb 3 cadascun.

Només nou dels premiats eren menors de 50 anys i el més jove va ser Rudyard Kipling, l'autor d'"El llibre de la selva", que el va rebre el 1907 a l'edat de 41 anys. El que sí que està clar és que entre els premiats domina clarament el gènere masculí: només 14 dels 113 guardonats han estat dones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut