Madrid

Blanco admet que la informació del govern sobre l'alto el foc no coincidia amb les intencions dels etarres

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha reconegut que amb ETA hi devia haver un "problema d'interlocució", perquè, segons ell, és "indubtable" que la informació de què disposava el govern no es corresponia amb la "voluntat" de la banda terrorista. En declaracions a la Cadena Ser, Blanco ha explicat que ara és moment de fer autocrítica i s'ha compromès a "analitzar el que ha passat per no reincidir en errors en el futur". A més, el secretari d'Organització ha llançat dures crítiques contra el PP i també contra l'esquerra abertzale.

Actualitzat

José Blanco admet problemes de comunicació amb ETA durant el procés de diàleg obert arran de la declaració d'alto el foc permanent de la banda terrorista. "És indubtable que la informació de què disposava el govern no es corresponia amb la voluntat de la banda i, per tant, s'ha de reconèixer que hi havia un problema d'informació i d'interlocució", ha afirmat.

El govern, segons ell, "ha après moltes coses", com, per exemple, que ETA "trenca l'alto el foc permanent sense previ avís". A més, Blanco ha dit que se sent ofès perquè es parla d'"ingenuïtat de l'executiu: "Quan es tracta de posar fi al terrorisme no hi ha ingenuïtat, sinó valentia." A aquesta valentia, ha afegit Blanco, és a la que es referia Zapatero en la seva visita a la T4.

Blanco ha explicat el "doble sentiment del govern espanyol. D'una banda, una "gran frustració", i, de l'altra, una "gran expectativa de la societat espanyola". Per ell, és "indubtable" que ETA tenia la intenció inequívoca de cometre atemptats i trencar la treva.

L'objectiu del PP és "fracturar" les forces polítiques

El secretari d'Organització del PSOE també s'ha dirigit al Partit Popular per criticar amb duresa i contundència la seva estratègia, l'únic objectiu de la qual és "fracturar" les forces polítiques democràtiques en la lluita contra el terrorisme. El PP, en canvi, es dedica, segons Blanco, a fracturar enlloc de buscar la "unitat" i l'"acord" entre els partits per "traçar el camí que necessàriament hem de compartir".

El dirigent socialista ha demanat als populars que no facin servir la mentida com a argument per justificar la seva estratègia. A més, Blanco ha recordat que el Pacte Antiterrorista és vigent, malgrat que el PP l'incompleix en no donar suport a l'executiu. A més, ha afegit que tot i que és molt difícil, els socialistes faran "tots els esforços" per aconseguir compartir l'estratègia amb el PP.

Batasuna ha de condemnar la violència si vol fer política 

Pel que fa a Batasuna, Blanco s'hi ha referit per dir que cada dia té més dubtes que condemni la violència abans de les eleccions del maig, una condemna que és l'únic camí si volen fer política. I ha afegit que afirmen que "el procés no està trencat i, malgrat això, abans deien que estava exhaurit". 

Segons Blanco, Otegi "té avui menys credibilitat que ahir".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut