Biden titlla Putin de dictador i diu que està aïllat: "No sap el que li espera"

El president nord-americà reitera que no enviarà tropes contra Rússia, però anuncia una persecució de les fortunes dels oligarques russos

Actualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat noves mesures de pressió contra Rússia en represàlia per la intervenció a Ucraïna. Ha estat durant el discurs sobre l'Estat de la Unió, pronunciat al Capitoli davant de les dues cambres del Congrés, i precedit per una intensa ovació a l'ambaixadora ucraïnesa als Estats Units.

Quan ja ha entrat en el setè dia, la guerra a Ucraïna, de fet, ha marcat bona part del primer discurs de l'Estat de la Unió de Biden, que ha pronosticat que quan acabi la guerra, Moscou estarà més dèbil i la resta del món més fort. "Pagarà un preu molt alt", ha dit, especialment a llarg termini, i ha afegit que "la llibertat sempre guanya a la tirania".

Biden s'ha referit a Putin com "un dictador" i ha dit que està "més aïllat que mai", que s'ha equivocat en la seva estratègia, i que "no sap el que li espera".

"Putin va pensar que Occident i l'OTAN no respondrien. Va pensar que podria dividir aquesta sala, aquesta nació i dividir-nos a Europa. Però Putin s'equivocava. S'ha trobat un mur de força que no es va imaginar mai. Estem a punt i units."

El president nord-americà ha anunciat el tancament de l'espai aeri a les aerolínies russes. També ha avisat que l'agressió costarà caríssima també als oligarques que l'aguanten i a qui els confiscaran, diu, els vaixells i els apartaments de luxe.

"El Departament de Justícia dels Estats Units està reunint una força per perseguir els crims dels oligarques russos. Ens unim als nostres aliats europeus per trobar i bloquejar els vostres iots, els vostres luxosos apartaments i els vostres jets privats", ha dit.

En un Congrés amb banderes d'Ucraïna i rendit a l'ambaixadora d'aquell país, que s'ho mirava des de la galeria, Biden ha reiterat que els Estats Units estan al costat d'Ucraïna, tot i que ha insistit que no enviarà tropes a lluitar amb els soldats russos.

 

En aquest sentit, ha afirmat que les tropes nord-americanes a Europa són per protegir els estats de l'OTAN. Ha admès que, per als ucraïnesos, venen "dies, setmanes i mesos durs", però ha valorat el seu "coratge" en defensar el país.

I ha emmarcat la guerra d'Ucraïna en el pols global entre democràcies i autocràcies, homenatjant la resistència del poble ucraïnès que, diu, serveix d'inspiració al món. "El món està triant clarament el costat de la pau i la seguretat", ha afirmat.

Controlar els preus, prioritat pel que fa a qüestions internes

Ucraïna a banda, el president nord-americà també ha volgut insuflar optimisme a uns ciutadans exhaustos de covid i alarmats per una inflació històrica. "La meva prioritat és mantenir els preus sota control", ha afirmat.

En una sala en què pràcticament ja no es veien mascaretes, ha assegurat que la covid ja no controla les seves vides i s'ha centrat a intentar ressuscitar la seva agenda aturada al Congrés demanant que s'aprovi la baixa per malaltia, medicaments més barats o pujades d'impostos per als més rics, tot amb un aire socialdemòcrata i proteccionista.

(Reuters/Shawn Thew)

Biden ha intentat satisfer molts electorats convidant un sindicalista a la tribuna i defensant l'avortament, però també recordant dos policies morts en plena onada de criminalitat i ha passat de puntetes per la immigració.

Al president nord-americà, però, li queda molt per fer: el 70% dels nord-americans creuen que el país va en la mala direcció.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsVladímir PutinUcraïnaRússiaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut