Biden, des de Polònia: "Per l'amor de Déu, Putin no pot continuar al poder"

El president nord-americà ha fet un discurs a Varsòvia després de visitar un centre de refugiats i reunir-se amb el ministre d'Exteriors ucraïnès, mentre continua l'ofensiva russa a Ucraïna

RedaccióActualitzat

Visita històrica de Joe Biden a Polònia en plena invasió russa d'Ucraïna. El president dels Estats Units ha dit a Varsòvia que "Ucraïna no serà mai una victòria per a Rússia", ha afegit que Putin no pot continuar al poder i que la invasió d'Ucraïna ha estat "un error estratègic de Moscou".

Unes paraules que després han estat matisades per la Casa Blanca: ha puntualitzat que Biden no reclama un canvi de règim a Rússia.
Segons un funcionari de l'administració nord-americana, el que Biden ha volgut dir és que no es pot permetre que Putin exerceixi el poder sobre els països veïns o sobre la regió: "No parlava del poder de Putin a Rússia, ni del canvi de règim", ha puntualitzat el funcionari.

A Moscou tampoc no han trigat a replicar les paraules del president nord-americà. El portaveu del Kremlin ha dit que no li pertoca a Biden decidir qui pot ser president de Rússia perquè són els russos qui l'escullen a les urnes.


Protegir el territori OTAN

En el seu discurs, Biden ha volgut deixar clar que els Estats Units no abandonaran Ucraïna a la seva sort i ha assegurat que l'OTAN protegirà cada centímetre del seu territori.

Segons Biden, els Estats Units tenen el "deure sagrat" de defensar cada centímetre del territori de l'OTAN en funció de l'article 5 del seu tractat fundacional de l'Aliança Atlàntica, que estableix que un atac a qualsevol estat membre és un atac a tots.

Biden ha volgut deixar clar que la guerra a Ucraïna serà llarga i dura i ha vinculat el seu desenllaç amb el futur de la democràcia al món:

"En aquesta batalla, hem de tenir els ulls ben oberts: aquesta batalla no es guanyarà en dies ni en mesos. Necessitem armar-nos de valor per a la llarga lluita que tenim davant."

Biden ha acusat Putin d'haver "escanyat" la democràcia tan a dins com a fora de les fronteres russes i ha assegurat que la "batalla per la democràcia" no va acabar amb la fi de la Guerra Freda.

Visita solemne de Biden a Varsòvia (Reuters)

Reunió amb el ministre d'Exteriors ucraïnès

La jornada ha estat atapeïda per a Biden. En la reunió que ha tingut aquest dissabte amb Dmitró Kuleba, s'ha compromès a enviar més ajuda militar, segons han confirmat el ministre d'Exteriors ucraïnès en acabar la reunió.

Kuleba ha assegurat que han rebut dels Estats Units "més suport que de cap altre país, i això és crucial".

En la conversa, Biden ha dit a Kuleba que el que està passat a Ucraïna "canviarà la història del segle XXI" i que cal treballar plegats "per garantir que aquest canvi sigui a favor nostre, a favor d'Ucraïna i a favor d'un món democràtic".

Segons el ministre ucraïnès, la recepta de l'èxit de les tropes del seu país davant Rússia és "la resistència dels ucraïnesos i les armes occidentals, sobretot les dels Estats Units".

El diplomàtic ucraïnès no ha volgut donar detalls de l'ajuda militar addicional que ha promès Joe Biden, però ha assegurat que "evolucionarà la cooperació en matèria de defensa" entre els dos països.

Biden a la reunió mab els ministres ucraïnesos aquest matí a varsòiva
Biden a la reunió amb els ministres ucraïnesos aquest matí a Varsòvia (Reuters/Evelyn Hockstei)

"Putin és un botxí"

El president nord-americà no ha deixat passar tampoc l'oportunitat de visitar un centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Polònia. Biden ha parlat amb dones i nens que han pogut fugir d'Ucraïna els últims dies i que ara són a Varsòvia a l'espera de saber a on poden anar.

Els periodistes que estaven presents a la trobada han preguntat a Biden què pensava de Vladímir Putin després de veure el patiment dels refugiats. Ell ha contestat que Putin "és un botxí".

L'opinió de Biden sobre Putin s'ha retransmès en directe per diverses cadenes de televisió des de l'Estadi Nacional de Varsòvia.

Joe Biden amb una nena ucraïnesa als braços
Joe Biden amb una nena ucraïnesa als braços(Reuters/Evelyn Hockstein)

Biden ha explicat a la premsa que alguns menors li han demanat que resi pels seus pares, avis i germans que s'han quedat a Ucraïna lluitant contra les forces russes. Biden ha recordat el seu fill Beau, mort el 2015, que va combatre a la guerra de l'Iraq: "Cada matí et despertes i et preguntes com deu estar. Només vols resar i no rebre mai aquella trucada", ha recordat el president dels Estats Units.

Biden ha dit que no confia que Rússia centri a partir d'ara el gruix dels seus esforços en el Donbass i canviï l'estratègia que ha seguit en aquest primer mes de guerra. L'Estat Major de l'exèrcit rus va dir divendres que ara l'objectiu de Rússia seria "l'alliberament total del Donbass".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut