Biden i Zelenski al despatx oval de la Casa Blanca en la seva tercera trobada a Washington (Reuters)

Biden concedeix tancs i 325 milions més a Zelenski, però li nega els míssils de llarg abast

El president nord-americà anuncia una cimera amb la indústria armamentística per potenciar la producció

Actualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, marxa dels Estats Units amb més armament, però sense els míssils de llarg abast que reclama. El president nord-americà, Joe Biden, ha rebut Zelenski a la Casa Blanca, d'on el president ucraïnès n'ha sortit amb diversos compromisos.

Per una banda, un nou paquet d'ajuda militar de 325 milions de dòlars (uns 305 milions d'euros). També s'han compromès a enviar els tancs Abrams promesos per Washington, que arribaran la setmana que ve al front, i més sistemes de defensa aèria.

Biden ha reiterat el suport dels Estats Units a Ucraïna, però no ha cedit a totes les demandes del president ucraïnès. El nou enviament no hi inclourà míssils de llarg abast, com demana Zelenski, per evitar una escalada bèl·lica amb Rússia i tampoc no ha rebut un suport explícit per recuperar la península de Crimea, que Moscou es va annexionar el 2014.

Reunió de treball entre Joe Biden i Volodímir Zelenski, on s'han subscrit els acords (Reuters/Kevin Lamarque)

Biden ha dit que Washington continuarà al costat de Kíiv, perquè la guerra d'Ucraïna té conseqüències mundials.

"Cap nació pot estar realment segura al món si no ens aixequem i defensem la llibertat d'Ucraïna davant d'aquesta brutal agressió russa. Per això hem reunit una coalició de més de 50 països per ajudar Ucraïna a defensar-se."

Més enllà de l'ajuda militar, Biden ha anunciat que convocaran una cimera amb els principals actors de la indústria armamentística per potenciar la producció. "Un acord a llarg termini --ha dit Zelenski en un vídeo autogravat-- que permetria produir les armes que necessita Ucraïna juntament amb els EUA."

També hi ha un acord a llarg termini: treballarem junts perquè Ucraïna produeixi les armes necessàries juntament amb els Estats Units.

"Una nova base industrial, nous llocs de treball per a totes dues nacions. En particular, Ucraïna serà capaç de produir sistemes de defensa aèria. Ens estem preparant per crear un nou ecosistema de defensa juntament amb els Estats Units, per produir armes i reforçar encara més la llibertat i la producció."

Segons la Casa Blanca, Zelenski també s'ha compromès a lluitar contra la corrupció al seu país.
 

Debat sobre continuar finançant la guerra d'Ucraïna

Després de buscar suport internacional dimecres a les Nacions Unides, Zelenski va arribar a Washington, on, a més de la reunió amb el president Biden, es va trobar amb líders militars al Pentàgon i va visitar el Capitoli.

A la seu del Congrés i al Senat nord-americà, el president d'Ucraïna s'ha trobat alguns republicans reticents a continuar finançant la guerra. El president del Congrés, Kevin McCarthy, no l'ha deixat adreçar-se a tots els congressistes en sessió pública i conjunta.

Zelenski ha advertit els congressistes escèptics que el seu país corre el risc de perdre la guerra si s'atura el flux d'ajuda.  

"Hem parlat de tot, de l'ajuda, de la situació al camp de batalla, dels nostres plans. No puc compartir amb la premsa tots els detalls, però crec que el diàleg amb la senadora ha estat en termes molt clars."

Zelenski entén el cansament de l'aliat nord-americà a l'hora de pagar una part de la factura de la guerra, però ha contrarestat aquest argument assegurant que una victòria d'Ucraïna garantiria que ni Rússia ni cap altra dictadura tornin a desestabilitzar el món lliure.

Malgrat aquest discurs, el Pentàgon ha declinat novament garantir-li els míssils de llarg abast que reclama, una negativa que es manté fins i tot després de la reunió amb el president dels Estats Units, Joe Biden.  

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaVolodímir ZelenskiJoe Biden
Anar al contingut