El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Zelenski, a l'Assemblea General de l'ONU: "No es pot confiar en el diable"

El president d'Ucraïna afirma que la pau exigeix la derrota militar de Rússia, mentre que altres líders releguen la invasió al final dels seus discursos

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha arrencat a Nova York l'Assemblea General de les Nacions Unides, marcada per la presència de Volodímir Zelenski i l'absència d'alguns dels principals líders mundials.

Era la primera vegada que el president d'Ucraïna hi intervenia en persona des de la invasió del seu país per Rússia, i ha parlat enmig de molta expectació i amb aplaudiments al principi i al final.

Zelenski ha acusat el país invasor de genocida i ha buscat la complicitat dels líders polítics que l'escoltaven dient-los que donar suport a Ucraïna és evitar noves invasions en el futur:

"Ucraïna ho està fent tot per assegurar que després de l'agressió russa ningú al món s'atrevirà a atacar cap altra nació. Hem de restringir les armes, els crims de guerra s'han de castigar, la gent deportada ha de tornar a casa i l'ocupant ha de marxar. Ens hem d'unir per aconseguir-ho i ho farem. Glòria a Ucraïna!"

L'Assemblea General de l'ONU escolta el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Per Zelenski la pau passa per la derrota de Rússia

En referència al president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit que "no es pot confiar en el diable", i ho ha relacionat amb la mort en accident d'avió del líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin.

Ha insistit que no s'hi pot confiar perquè està fent servir l'energia o els aliments com a armes de guerra, i ha afegit que Rússia és la responsable que les armes hagin agafat més protagonisme.

Zelenski ha valorat el seu pla de pau, que només contempla una derrota militar de Rússia, i ha assegurat que no només ho feia en nom d'Ucraïna, sinó també dels 140 països que l'han subscrit.

En aquest sentit, ha parlat d'una proposta de cimera per a la pau, però no l'ha concretada gaire ni n'ha donat detalls.

Reticències amb la solució militar a Ucraïna

Amb la seva presència ha acaparat l'atenció de les càmeres, però ha vist com els altres discursos deixaven Ucraïna per al final i com el missatge de líders clau qüestionaven l'enfocament militar.

És el cas del president del Brasil, Inácio Lula da Silva, que ha centrat el seu discurs a criticar que "s'estigui invertint molt en armes i molt poc en desenvolupament".

El president del Brasil, Inácio Lula da Silva, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

També el president dels Estats Units, Joe Biden, no ha parlat d'Ucraïna fins al final de la seva intervenció, després d'haver-se dedicat al canvi climàtic, a l'Àfrica i a les aliances internacionals.

De tota manera, quan n'ha parlat, el seu discurs s'ha mantingut en la línia de l'últim any i mig de donar suport al veí de Rússia:

"Si deixem que Ucraïna s'enfonsi, els altres països podran estar segurs de la seva independència? La meva resposta és que no. Estarem al costat de la gent valenta d'Ucraïna en la defensa de la seva sobirania, integritat territorial i llibertat."

El president dels Estats Units, Joe Biden, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Guterres posa Líbia com a exemple de la situació mundial

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha posat la situació a Líbia com a exemple i resum de les tensions i problemes que viu el planeta: conflictes enquistats, canvi climàtic i lideratges nefastos.

Amb un discurs centrat en els problemes planetaris que s'estan generalitzant, Guterres ha tornat a exercir el seu paper de veu de la consciència mundial:

"El món s'està desestabilitzant, les tensions geopolítiques estan creixent, els reptes globals també, i sembla que som incapaços de respondre-hi units."

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

Guterres no s'ha quedat aquí: ha assenyalat l'ONU mateixa com una institució necessitada de reformes urgents i profundes, començant pel principal òrgan de decisió política que té, el Consell de Seguretat.

El secretari general ha afirmat que si les Nacions Unides no són capaces de reflectir el món tal com és, estarà formant part del problema més que no pas de la solució.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, aquest dimarts a Nova York (Reuters)

 

ARXIVAT A:
ONUVolodímir Zelenski
Anar al contingut