Manifestació antifeixista a Berlín
Manifestació antifeixista a Berlín

Berlín commemora el 80 aniversari de la Nit dels Vidres Trencats, inici de l'holocaust

Actualitzat

A Berlín, en el 80è aniversari de la Nit dels Vidres Trencats, una dotzena de contramanifestacions de signe antifeixista han transcorregut paral·lelament a una marxa neonazi.

Mentre milers cridaven "Alerta antifeixista", un centenar de persones d'ideologia neonazi han escenificat una mena de marxa fúnebre amb el lema "Nosaltres per Alemanya". Inicialment, la manifestació havia estat prohibida, però finalment ha estat autoritzada.

Enmig d'aquest clima s'ha commemorat aquest divendres el que es considera l'inici de l'holocaust. La Nit dels Vidres Trencats, el 9 de novembre de 1938, hi va haver un pogrom a tot Alemanya, amb assassinats, saqueig de negocis jueus i incendi de sinagogues. Milers de jueus van començar a ser deportats a camps de concentració.

Aquests fets van marcar la història d'Alemanya per sempre. Va ser la nit més fosca.

Amb l'excusa de l'assassinat d'un diplomàtic alemany a París, a mans d'un jueu polonès, Adolf Hitler va ordenar al seu ministre de propaganda, Josef Göbbels, que iniciés una campanya de repressió i odi sense miraments.

Es van cremar un miler de sinagogues i milers d'establiments jueus. Aquella nit de novembre del 1938, van morir assassinades 91 persones per la seva religió a Alemanya.

Vuit dècades després, tothom té clar que aquella xifra va esdevenir insignificant al costat dels 6 milions de morts que va provocar l'holocaust.
I per evitar que la història es repeteixi s'exerceix la memòria històrica de manera incansable, si més no a Alemanya. Ara amb el govern alemany en bloc a la sinagoga de Prenzlauer Berg, a Berlín.

 

 

Angela Merkel, cancellera d'Alemanya:

"Malauradament ja ens hem acostumat que cada establiment o edifici jueu hagi de ser vigilat per la policia o hagi de tenir una protecció especial. Sinagogues, escoles, restaurants... Però ens espantem pels atacs contra persones que porten una quipà i ens quedem perplexos davant l'atac contra un restaurant jueu l'agost passat a Chemnitz."

La memòria també s'ha treballat al Parlament Federal, el Bundestag, des d'on els màxims representants del judaisme a Alemanya han lamentat, en referència a Alternativa per Alemanya, l'AFD, que existeixi un partit a l'extrema dreta que ha perfeccionat l'estratègia de l'odi.

Si hi ha un indret a Berlín que serveix per recordar les conseqüències de la Nit dels Vidres Trencats és el memorial a l'holocaust. I uns metres més enllà i va haver el búnquer de Hitler, ara degudament esborrat del mapa per evitar peregrinacions.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut