Els indígenes australians podrien ser reconeguts per primera vegada a la Constitució, que data del 1901 (Reuters/Mick Tsikas)

Austràlia celebrarà un referèndum històric per reconèixer els aborígens

Es votarà una reforma constitucional que inclogui un nou òrgan representatiu dels pobles indígenes al Parlament australià

Austràlia ha anunciat aquest dimecres la celebració d'un referèndum històric sobre el reconeixement constitucional dels pobles aborígens, fins ara ignorats a la Carta Magna.

Es farà el pròxim 14 d'octubre i hi podran votar més de 17 milions de ciutadans, que hauran de decidir si es reforma la Constitució per donar veu a aquestes comunitats.

En concret, es consultarà la creació d'un òrgan denominat La Veu com a representació aborigen al Parlament. Es tractaria d'un ens sense poders vinculants, amb membres triats per les comunitats indígenes.

El capítol que es vol incloure en la Constitució busca estrènyer llaços i té un títol clarificador: "Reconciliació amb els pobles aborígens i els illencs de l'estret de Torres".


Veu en drets bàsics com qualsevol altre australià

Amb aquesta modificació, els aborígens tindrien dret a ser consultats pel govern a l'hora de prendre decisions i posar en marxa projectes de llei que puguin afectar-los en temes bàsics com salut, educació, treball i llar.

El primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, ha emfatitzat que seria "una forma pràctica que puguin abordar els assumptes que els competeixen" i que aconsegueixin el que qualsevol altre australià desitja per als seus fills:

"Que estiguin sans, que els vagi bé a l'escola, que trobin una feina que els agradi, que estiguin segurs i que portin una vida plena."

El primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, demana que la iniciativa tiri endavant (Reuters/Mark Brake)

"Una oportunitat única"

Albanese ha destacat la transcendència del moment, ja que serà la primera consulta al país en gairebé un quart de segle:

"Tots els australians tindran una oportunitat única en la seva generació d'unir el nostre país."

A més, ha remarcat que votar sí és una "forma de reconèixer els indígenes australians i la seva història", mentre que el no tanca la porta "a continuar endavant" i a "escoltar les comunitats per obtenir millors resultats".

Una bandera australiana i una d'aborigen a Canberra, Austràlia (Reuters/Lukas Coch)

Un país dividit

Però no tothom està d'acord amb la iniciativa, que, segons les enquestes, només assoliria un 46% de suports.

Entre els detractors hi ha el líder del Partit Liberal, Peter Dutton, que la veu innecessària i acusa el govern de dividir el país i d'ignorar els problemes reals de la població. Els conservadors proposen un reconeixement simbòlic en el preàmbul de la Constitució.

També hi figuren alguns senadors aborígens, com la liberal Jacinta Nampijinpa Price, que veu en la mesura un tractament diferenciat per a una part dels ciutadans.

Altres veus, en canvi, asseguren que la proposta que es portarà al referèndum neix coixa i demanen més.

Campanya a favor del sí a Sydney (Reuters/Dean Lewins)

Austràlia i la "qüestió" aborigen

La reforma suposaria que els aborígens australians, els ancestres dels quals porten vivint al país almenys 60.000 anys, siguin reconeguts per primera vegada a la Constitució, que data de 1901.

Avui dia, la qüestió aborigen continua sent un dels temes candents d'Austràlia: els pobles indígenes no comparteixen moltes de les normes recollides en la Constitució i demanen una major participació en els òrgans governamentals.

Un indígena australià fent una cerimònia tradicional a Adelaide, Austràlia (Reuters/Jill Gralow)

Un clam que ve de lluny

El referèndum era una promesa del govern australià, i de fet Albanese s'havia compromès a celebrar-lo en les seves primeres paraules com a primer ministre, després de la seva victòria electoral el maig del 2022.

Cinc anys abans, el 2017, més de 250 líders de les comunitats indígenes de tot Austràlia es van reunir al monòlit sagrat dels aborígens australians Uluru per reclamar un espai representatiu com el que ara podrien aconseguir.

 

ARXIVAT A:
Austràlia
Anar al contingut