Quadre i fotografies esquinçats pels partidaris de l'expresident Bolsonaro (Reuters/Adriano Machado)

Obres d'art destrossades i regals saquejats: danys "incalculables" en l'assalt al Brasil

Durant la revolta, els partidaris de l'expresident Jair Bolsonaro han malmès i robat nombroses obres d'art i han destruït elements arquitectònics

Redacció/AgènciesActualitzat

Les obres d'art dels edificis del Brasil que van ser atacats diumenge han patit danys d'un valor "incalculable". Milers de seguidors de Jair Bolsonaro, l'expresident del país, van assaltar les institucions: el Congrés, el palau presidencial i el Tribunal Suprem.

Ara, s'ha fet un balanç de les destrosses, algunes de les quals es creu que seran "irreparables". És el cas d'un rellotge de pèndol que el rei Joan VI de Portugal havia rebut del monarca francès Lluís XIV durant el segle XVIII.

Els danys no es limiten a les obres d'art que decoraven les sales del palau presidencial de Planalto, sinó que també hi figuren escultures, pintures i mobles històrics del Congrés i del Tribunal Suprem.

Rogerio Carvalho, el responsable de les obres d'art del palau presidencial, afirma:

"El valor de tot el que s'ha destruït és incalculable, a causa de la història que representa".

La monumental obra "As mulatas", del pintor brasiler Di Cavalcante, és entre les més emblemàtiques de les que han sortit malparades dels incidents: la tela ha quedat esquinçada i almenys s'hi han trobat set perforacions.

El quadre està valorat en 1,5 milions de dòlars i estava col·locada a la Sala Noble, a prop del despatx presidencial.

La monumental obra "As mulatas", del pintor brasiler Di Cavalcante ha aparegut esquinçat en set punts (Reuters)


Una pintura en un bassal i una escultura a bocins

En la llista d'obres afectades que ha facilitat el govern hi destaca el llenç "Bandeira do Brasil", de Jorge Eduardo. La peça estava flotant en un bassal al primer pis del palau, ja que els revoltats van obrir els hidrants. Així ho han explicat fonts del govern de Lula da Silva.

L'escultura "O flautista", de Bruno Jorge, que està taxada en 50.000 dòlars, ha quedat totalment destruïda. També van esbocinar una altra peça de fusta de Frans Krajcberg i se'n van trobar trossos a diversos punts de l'edifici.

La taula que havia estat del fundador de Brasília, l'expresident Juscelino Kubitscheck, figura en el balanç d'obres d'art damnificades, igual que l'escultura "Venus apocalíptica", de l'argentina Marta Minujín.

Totes les fotografies que hi havia a la galeria d'expresidents del Brasil s'han trobat per terra, esquinçades.

A més, els tres edificis creats pel brasiler Òscar Niemeyer han patit "danys arquitectònics", com la destrucció total dels grans finestrals i diverses parets i columnes han rebut cops i s'hi han fet pintades.

Els danys arquitectònics van incloure finestres esbotzades i pintades en parets i columnes (Reuters/Adriano Machado)


Una pilota firmada per Neymar

A la seu del Congrés, la llista inclou el valuós vitrall "Araguaia", de Marianne Peretti, que decorava el Saló Verd i que ha estat totalment destruït; l'escultura de bronze "A bailarina", de Victor Brecheret, que ha desaparegut, i una escultura d'Athos Bulcão, molt malmesa.

Els vàndals es van endur una pilota de futbol amb un autògraf de Neymar, que formava part d'una exposició del Mundial de Qatar. També van robar els regals que havien fet autoritats estrangeres, que estaven exposats en vitrines.

Una imatge del Congrés, on es van robar molts objectes exposats (Reuters/Adriano Machado)


L'escut d'armes de la República

A la seu del Suprem, els revoltats van pintar amb esprai l'escultura monumental "A Justiça", d'Alfredo Ceschiatti. A més, van danyar les escultures històriques del "Hall dels bustos" i un cobretaula que va pertànyer a Isabel, la filla de l'emperador del Brasil Pedro II.

Van aixafar les cadires que fan servir els jutges, dissenyades per l'arquitecte Jorge Zalszupin, i l'històric escut d'armes de la República que decorava la paret principal de la sala de plens.


Més d'un miler de detinguts

Els assaltants no accepten la victòria a les urnes de Luiz Inácio Lula da Silva i, com ja van fer els seguidors de Trump el 2021, denuncien suposades irregularitats en les eleccions presidencials. Asseguren que els fa por que Lula converteixi el Brasil en un país comunista.

El govern de Lula da Silva ja té sota control de la capital del país i persegueix els que han participat en la revolta. Ja hi ha més d'un miler de detinguts.

 

ARXIVAT A:
CulturaArtBrasil
Anar al contingut