Inés Arrimadas, durant el seu discurs en el ple d'investidura de Quim Torra (EFE)
Inés Arrimadas, durant el seu discurs en el ple d'investidura de Quim Torra (EFE)

Arrimadas a Torra: "No ha vingut a dirigir un govern, ha vingut a dirigir un CDR"

Actualitzat

Intervenció contundent de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, contra la candidatura de Quim Torra, a qui ha acusat de voler "dirigir un CDR" des del Palau de la Generalitat. Arrimadas ha començat el seu discurs amb els polèmics tuits de Torra i també fragments d'alguns articles seus.

Arrimadas ha dit que algú que hagi dit "aquestes barbaritats, en cap país podria seure al Parlament per ser investit president". La candidata més votada en les eleccions del 21 de desembre ha retret a Torra que no hagi parlat de polítiques socials en el seu discurs i ha recordat un article en què l'editor va dir que "l'únic" que l'interessava era "la independència".

"Vostè no ha vingut aquí a dirigir un govern, ha vingut a dirigir un CDR"

Arrimadas ha assenyalat que, amb la candidatura de Torra, "al nacionalisme li ha caigut la careta definitivament" perquè representa "el nacionalisme identitari excloent" i ha apuntat que, si dels tuits de Torra es canvia "espanyols per una altra nacionalitat o una raça", tothom s'adonarà de "la barbaritat que és el que pensa":

"Si aquest senyor hagués fet aquests tuits d'una altra nacionalitat, aquest senyor no seria aquí. Però humiliar, vexar, menysprear els catalans que ens sentim espanyols, aquí surt gratis. I humiliar la resta d'espanyols, aquí surt gratis. I és una autèntica vergonya"

Ha qualificat d'"increïble" que, després de "sis mesos de bloqueig", l'independentisme "ens porti aquí per solucionar el tema al senyor Torra de candidat". En un moment del seu discurs, Arrimadas s'ha dirigit directament als diputats independentistes i els ha preguntat si no tenien un altre candidat diferent de Torra.

"L'independentisme no ha trobat un candidat que faci una miqueta més per intentar reconèixer el problema social que tenim? L'independentisme renuncia ja a tot això? És aquest el vostre candidat de veritat? De veritat que tots i cadascun dels que sou aquí al Parlament amb els partits independentistes considereu que el senyor Torra és un bon candidat? Jo veig algunes cares que no sé si pensar que sí o que no..."

"M'encarregaré personalment que a Europa sàpiguen què pensa"

Arrimadas ha estat molt dura amb els articles i piulades de Torra ("hi ha petroli en els seus articles", ha dit) i ha assegurat que sentia "una enorme pena" de ser en aquest debat d'investidura.

Després que Torra s'hagi dirigit en anglès al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i hagi proposat una reunió amb ell, la líder de Cs ha llegit –també en anglès- declaracions del mandatari europeu en defensa del compliment de la llei. De cara al debat europeu, Arrimadas s'ha compromès a traduir els tuits i articles del candidat a la investidura.

"No es preocupi, que traduiré tots els seus articles i tots els seus tuits i el senyor Juncker i el senyor Tajani i tots els líders europeus s'assabentaran de què pensa el senyor que està sent sotmès a una sessió d'investidura a Catalunya. L'hi garanteixo. M'encarregaré personalment que a Europa sàpiguen què pensa el senyor que pot ser –ja ho veurem, senyors de la CUP- el proper president de la Generalitat"

 

 

"Vostès no volen que s'acabi el 155"

Arrimadas ha acusat l'independentisme de no voler que s'acabi l'aplicació de l'article 155. La portaveu de Cs ha dit que la suspensió de l'autonomia es va aplicar "perquè precisament va haver-hi un govern que feia tot el que el senyor Torra ha dit que tornaria a fer".

"Sap per què crec que vostès no volen que caigui el 155? Perquè no té cap resposta per a cap de les preguntes que jo li he fet en l'àmbit social i econòmic. Només aquesta resposta imaginària, màgica de la independència de Catalunya. Cap resposta, cap ni una. Cap que no suposi un reconeixement del fracàs de l'independentisme"

Encara sobre l'article 155, Arrimadas ha lamentat que Torra anunciï una comissió per investigar el 155, "però no per investigar el 3%" i vulgui reparar els efectes del 155, "però no reparar la fugida d'empreses".

Pel que fa a polítiques econòmiques, la presidenciable de Cs ha considerat que als governs sobiranistes els "ha faltat voluntat política per aplicar les millores que no depenen del govern espanyol" i ha reclamat a Torra "un pla de retorn d'empreses".

Arrimadas ha criticat que el candidat a la investidura "no s'ha pres la molèstia de parlar de polítiques socials en el seu discurs" i ha recordat aspectes com "a Catalunya, entre barris de la mateixa ciutat podem trobar-nos fins a 10 anys de diferència en l'esperança de vida", que "Catalunya té les pitjors llistes de dependència d'Espanya" o que "Catalunya és la comunitat amb els pitjors resultats per als alumnes que venen de fora d'Espanya".

"Recosir ferides"

En una part de la seva intervenció, Arrimadas ha fet una crida a la "reconciliació" i al "diàleg entre catalans" i ha emplaçat l'independentisme a "reconèixer que tots estarem dins de la solució":

"Diàleg, diàleg intern, reconciliació, acord, pacte, recosir ferides"

En aquest sentit, ha retret a Torra que no hagi intentat "estendre una mà" en el seu discurs, sinó que hagi "posat més llenya al foc" en l'actual situació, "després de sis mesos de bloqueig, després de tot el que hem patit, després de totes les empreses que han marxat, després de totes les famílies que s'han trencat, després de totes les amistats que no tornaran a ser les mateixes mai més"

"En el seu discurs torna a assumir el mantra nacionalista que això és Espanya contra Catalunya. Que el que fa el govern d'Espanya és contra el poble de Catalunya. No s'han assabentat que això és una meitat de Catalunya contra l'altra meitat. I que una meitat és tan catalana com l'altra"

Fins i tot, sobre les referències de Torra al Consell de la República, ha afirmat que l'independentisme vol "eliminar del debat públic" els no independentistes. Aquest Consell de la República ha augurat que serà "un Parlament paral·lel" on l'independentisme "tindrà el 100% dels vots".

"Com que no tenen el poder, s'emporten l'Scattergories"

"No pot ser el president de tots els catalans"

Al final de la seva intervenció, Arrimadas ha considerat que aquest debat d'investidura és "una altra oportunitat perduda" per Catalunya, de la qual "tots els catalans patirem les conseqüències". Ha lamentat que el país "no es pot permetre perdre més temps, més recursos, més empreses, més amics, més oportunitats". En aquest sentit, ha acabat la intervenció afirmant que el candidat de JxCat "no pot ser mai" el president de tots els catalans.

"Jo no sé si vostè acabarà sent el president de la Generalitat, senyor Torra, crec que vostè tampoc ho té clar. Però el que li puc assegurar és que vostè no pot ser mai el president de tots els catalans. L'hi asseguro"

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraCsProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut