Aragonès i Illa marquen perfil propi però exhibeixen sintonia per als pressupostos

El president de la Generalitat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha allunyat la possibilitat d'avançar les eleccions, convençut que podrà tirar endavant els comptes d'aquest any

RedaccióActualitzat

"Tindrem pressupostos", ha afirmat convençut Pere Aragonès en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". "Jo vull que hi hagi pressupostos", ha dit gairebé al mateix temps Salvador Illa a "Els matins" de TV3. Declaracions que exhibien una sintonia en les negociacions per als comptes de la Generalitat d'aquest any, que alhora ha quedat deslluïda amb altres missatges.

De fet, cap dels dos ha parlat pròpiament de negociacions. Tot i que admet que s'han intensificat els contactes, pel cap de l'oposició, no entraran en aquesta fase si abans, diu, ERC no compleix amb els acords que van permetre que els socialistes aprovessin els comptes l'any passat. "Està en joc la credibilitat del president de la Generalitat", ha dit Illa. 

Es referia, principalment, a la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell, a l'ampliació de l'aeroport del Prat i al projecte del Hard Rock. Compromisos que el president Aragonès assegura que s'han complert.

Sobre la ronda, ha subratllat que, un cop convalidat el canvi legislatiu que calia perquè la Generalitat pugui rebre l'encàrrec de gestió per part del govern espanyol --és a dir, que el govern pugui executar l'obra finançada per l'Estat--, "el conveni se signarà pròximament". 

Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport del Prat, Aragonès ha recordat que la setmana passada es va constituir la comissió tècnica que ha d'estudiar aquesta ampliació --o "millora que no necessàriament ha de ser l'ampliació d'una pista", ha defensat el president--. Això, després de l'acord que van assolir la consellera Ester Capella i el ministre Óscar Puente fa un parell de setmanes. 

Amb tot, el president de la Generalitat ha insistit: "Tindrem pressupostos perquè tots plegats som conscients de les necessitats del país de tenir més recursos en molts àmbits". I Illa ha recordat els tres eixos sobre els quals vol treballar el seu grup de cara al 2024, i que ja va avançar en una entrevista a 3Cat el desembre: habitatge, seguretat i educació.
 

Aragonès allunya un avançament electoral

Convençut que podrà tirar endavant els pressupostos, Aragonès també ha allunyat un avançament electoral, després que Esquerra l'ha avalat aquest cap de setmana com a candidat a les eleccions al Parlament, previstes per d'aquí un any. "Les decisions internes les prenem nosaltres: ni l'Estat, ni molt menys alguns aparells de l'Estat, jugant amb els calendaris de l'aplicació de la llei d'amnistia", ha dit.

Per Salvador Illa, que això passés aquest cap de setmana "és poc habitual". "Catalunya no necessita un candidat, sinó un president", ha criticat.

Pots sentir l'entrevista sencera al líder de l'oposició aquí:


L'emergència per sequera, la setmana que ve

El president de la Generalitat també ha avançat que Catalunya entrarà en emergència per sequera "probablement" la setmana que ve, "quan estiguem al 16% de les reserves d'aigua". També ha destacat l'esforç de la ciutadania i els agricultors, que diu que han permès endarrerir un any l'entrada en aquesta fase: "Han entès que estem en una situació excepcional".

Pel que fa a l'organització a Madrid d'un gran premi de la Fórmula 1, que aquest dimarts ha de confirmar la presidenta Isabel Díaz Ayuso, Aragonès ha reivindicat Montmeló, sense garantir-ne la continuïtat

En tot cas, el president ha recriminat que es vinculi la confirmació d'un amb el possible final de l'altre: "A vegades som molt provincians des de Catalunya, i no cal estar mirant tot el dia cap a una banda determinada".

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut