ERC, PSC i Comuns aproven finalment els pressupostos i la CUP demana una qüestió de confiança

La cambra també han donat llum verda a la llei d'acompanyament, que no inclou el pla pilot de la renda bàsica universal

RedaccióActualitzat

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 han quedat aprovats per majoria absoluta al Parlament. No hi ha hagut sorpreses i el projecte ha rebut els vots a favor dels diputats d'Esquerra, el PSC-Units i els Comuns.

En total, 73 sís i 58 nos, la mateixa aritmètica que ja va permetre tombar fa un mes les esmenes a la totalitat de Junts, Vox, la CUP, Ciutadans i el PP i que materialitza l'acord del govern amb En Comú Podem, al desembre, i amb el PSC, al febrer.

"Són uns bons pressupostos", ha dit Pere Aragonès minuts després de la votació. "Seguim amb la mà estesa amb els grups amb qui hem estat parlant, però no ha estat possible l'acord", ha afegit el president de la Generalitat.

Ha calgut un mes de tràmits i tres de negociacions, que, en el cas dels socialistes, no es van desencallar fins que Esquerra va acceptar la proposta socialista del Quart Cinturó al Vallès Occidental. Aquest punt, juntament amb la "modernització" de l'aeroport del Prat i el complex d'oci Hard Rock a Salou i Vila-seca, són els eixos del pacte que ha permès que els comptes rebin la llum verda definitiva.

Uns comptes que eleven la despesa fins als 41.025 milions d'euros. Les partides més grans, com és habitual, són per a Salut, que consolida els recursos que es van fer servir per fer front a la pandèmia (+32,9%), i per a Educació, que incrementa la seva dotació gairebé en un 20%.

En valors absoluts, són pujades de 1.128 milions i 675 milions d'euros, respectivament. 

Pere Aragonès i Salvador Illa al Parlament, aquest divendres
Han calgut tres mesos de negociacions per arribar a aprovar els pressupostos per al 2023 (Europa Press/Kike Rincón)

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha fet valdre "la feina col·lectiva" que ha permès tirar endavant uns "pressupostos de país" que també tindran un "impacte col·lectiu". Una idea en què ha insistit la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix: "Estic convençuda que hi guanya tot el país, Catalunya sencera."

Vilalta també ha criticat els grups que s'hi han oposat, com Junts: "Ha quedat clar que ni el 'tot o res' ni el 'com més malament, millor' funcionen."

En el debat previ a la votació, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha reconegut que les negociacions han estat dures, però ha defensat que és "un bon pressupost", que "ha de servir perquè Catalunya es posi en marxa". 

"Ara convé un tipus de política diferent, útil, amb acords, respecte i diàleg", ha afegit Salvador Illa, que també ha volgut destacar que el seu grup és "gent de paraula" i ha subratllat: "Sense credibilitat, no hi ha política."

Per la seva banda, Jéssica Albiach ha celebrat l'acord que ha permès aprovar uns comptes "lliures de macroprojectes fracassats", tot i que la líder dels Comuns ha recordat a Aragonès que "el país té pressupostos, però el govern continua tenint 33 diputats i diputades". I li ha reclamat: "S'han acabat les excuses, han de començar a complir els compromisos des d'ara mateix."

Des de Junts, han retret al govern el "tripartit" amb socialistes i Comuns que, a parer seu, ha constatat que "la majoria independentista al Parlament s'ha trencat". "Si hagués complert l'acord que va fer possible la seva presidència, ara tindria un pressupost aprovat l'u de gener, tindria un govern fort i tindria un govern independentista", ha etzibat el portaveu Albert Batet.

Crítiques també des de la CUP. La diputada Eulàlia Reguant ha acusat el govern d'haver fet un canvi de socis i, davant "un viratge tan bèstia", ha demanat a Pere Aragonès que "doni explicacions", "allò que es diu sotmetre's a una qüestió de confiança".

Per Vox, els pressupostos aprovats fomenten el "separatisme i l'anti Espanya", segons Joan Garriga; per Ciutadans,"no són els que necessita Catalunya, sinó els que necessita Aragonès per mantenir el poder", ha afirmat Nacho Martín Blanco; i pels populars, "un acord polític que ajorna els problemes de Catalunya", segons ha dit Alejandro Fernández.

Eulàlia Reguant al faristol del Parlament
Eulàlia Reguant ha demanat una qüestió de confiança a Aragonès (Europa Press/Kike Rincón)

 

La renda mínima, fora dels comptes

La cambra també ha avalat aquest divendres la coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos, que ha deixat fora el pla pilot de la renda bàsica universal. El PSC aconsegueix així eliminar un punt de l'acord entre ERC i la CUP que encara es matenia.

Els socialistes i Junts es van aliar a la comissió d'Economia del Parlament divendres de la setmana passada per suprimir l'assignació monetària destinada al pla, que pretenia començar a pagar 800 euros d'ajuda a persones seleccionades aleatòriament per comprovar-ne l'efecte.

Un cop els comptes entrin en vigor, els departaments de la Generalitat ja podran disposar dels diners pressupostats en cada cas.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut