Tres noies amb mascareta a El Salvador (Reuters / José Cabezas)
Tres noies amb mascareta al Salvador (Reuters / José Cabezas)

Amnistia denuncia la vulneració de drets emparada en la lluita contra la Covid

En l'informe anual, Amnistia Internacional alerta que la pandèmia ha accentuat les desigualtats socials arreu del món

Actualitzat

L'informe anual d'Amnistia Internacional conclou que la crisi del coronavirus ha accentuat les desigualtats socials l'últim any. L'ONG apunta que la Covid-19 ha colpejat especialment aquells col·lectius -com els refugiats, les minories ètniques, les dones i les persones grans- que ja veien vulnerats sistemàticament els seus drets.

L'organització alerta que alguns governs han instrumentalitzat deliberadament la pandèmia per intensificar les polítiques discriminatòries i els atacs als drets humans.


Més repressió, menys llibertats

Amnistia Internacional descriu com alguns governs han utilitzat la pandèmia com a pretext per reprimir les crítiques. L'informe anual lamenta l'oportunisme de la crisi sanitària per aprovar lleis contra les crítiques dels ciutadans a la gestió de les autoritats.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán (Reuters / Bernadett Szabo)

 

L'organització exposa el cas d'Hongria, on el primer ministre Viktor Orbán va reformar el codi penal del país per poder enviar a la presó qui difongués informació falsa sobre la Covid-19.

Amnistia denuncia també com el govern de Xi Jinping va perseguir el personal sanitari i els periodistes que intentaven donar la veu d'alarma sobre un virus que s'estenia des de la Xina.

 


La pandèmia posa a prova un sistema de salut fràgil

Segons l'ONG, la pandèmia ha posat al descobert la manca d'inversió en els sistemes de salut i el seu personal i ha fet aflorar el desgast dels serveis públics.

L'informe afirma que aquesta situació és el llegat d'unes polítiques que durant dècades havien desatès deliberadament la sanitat arreu del mon. Aquest dèficit, remarca Amnistia Internacional, ha empitjorat la protecció social dels col·lectius més vulnerables.

 

Vacunació a la ciutat de Colombo, a Sri Lanka
Vacunació a la ciutat de Colombo, a Sri Lanka (Reuters / Dinuka Liyanawatte)

 

El coronavirus debilita la cooperació internacional

Amnistia Internacional subratlla que els interessos nacionals en resposta a la pandèmia han minat la cooperació internacional. En aquest sentit, insten les potències mundials a unir esforços per recuperar-se de la pandèmia.

L'ONG exigeix a la comunitat internacional que es garanteixi el subministrament global i gratuït de les vacunes contra la Covid-19, també entre els països més pobres. L'organització reclama també a les empreses farmacèutiques que comparteixin coneixements i tecnologia perquè tothom se'n pugui beneficiar.

 

Ciutadans decebuts amb els seus governs

A l'informe, però, no tot és negatiu. Amnistia destaca que arreu del món han sorgit moviments de protesta i de lluita contra les polítiques regressives adoptades en alguns països. Es posen d'exemple les manifestacions de Black Lives Matter als Estats Units i les protestes #EndSARS a Nigèria, així com també les vagues virtuals pel clima.


Els drets humans a Espanya

L'organització denuncia en el seu informe del 2020 que a Espanya es detecten també algunes de les tendències negatives que es descriuen a escala mundial. L'ONG posa d'exemple la manca de planificació i la inversió insuficient en el sistema sanitari espanyol que va comprometre la resposta durant la primera onada de la pandèmia.

Amnistia Internacional aplaudeix la feina del personal sanitari, que, diu, es va exposar sense la protecció i els recursos adequats contra el virus.

Vacunació a una residència de Gran Canària
Vacunació en una residència de Gran Canària (Reuters / Borja Suarez)

 

L'organització critica també que l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol va atorgar més poder a les forces de seguretat sense que n'augmentessin els mecanismes de control, en detriment de la protecció, apunten, dels drets de les persones davant d'actuacions arbitràries.

Tot i que l'informe aplaudeix el tancament temporal dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) a l'inici de la pandèmia, Amnistia Internacional denuncia com van gestionar les autoritats l'arribada de milers de migrants a final d'any a les Illes Canàries.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Drets humans
Anar al contingut