Amnistia denuncia la vulneració al dret de la salut per "l'abandonament" de la primària

Assegura que, arran de la pandèmia, la situació generada per anys de retallades causa "discriminació" dels malalts sense Covid

RedaccióActualitzat

La falta de recursos a l'atenció primària fa que s'estigui vulnerant el dret a la salut de molts ciutadans.

Així ho denuncia Amnistia Internacional, que assegura que l'atenció primària a Espanya està "entre l'abandonament i el desmantellament".

L'ONG situa l'origen del problema en les retallades iniciades fa una dècada, que encara no han estat revertides.

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya, admet que "cap sistema sanitari podia estar preparat per a una pandèmia d'aquesta magnitud", però afegeix que s'ha hagut d'afrontar "amb un sistema de salut molt afeblit a conseqüència de les mesures d'austeritat dels últims anys".

Beltrán, a més, denuncia que "Espanya fa dotze anys que està ignorant les recomanacions d'organismes internacionals, com l'Organització Mundial de la Salut, que demanaven destinar el 25% de la despesa sanitària a l'atenció primària".

A Espanya, en canvi, s'hi destina el 14 per cent. Un percentatge que Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia a Catalunya, remarca que és inferior si es té en compte la inflació d'aquests anys.

També que les ràtios de les plantilles estan per sota de les d'altres països de la Unió Europea, precisament en un moment d'augment de la feina i de campanya massiva de vacunació de la població.

Aquesta manca de personal, juntament amb el canvi de model assistencial, que s'ha traduït en més atenció telemàtica i en la reducció de l'accés als centres de salut, ha causat, segons Amnistia, una "discriminació indirecta" de les persones sense Covid, dels pacients amb patologies com les relacionades amb la salut mental, el càncer o la diabetis.

Una discriminació amb una conseqüència clara: l'empitjorament de l'estat de salut d'alguns malalts i el retard en diagnòstics que poden ser vitals per tractar una malaltia.

Ribas parla de "situació molt preocupant" i assegura que "ens estem acostant al col·lapse per falta personal".

A Catalunya, des del principi de la pandèmia s'ha duplicat el temps d'espera per veure el metge de capçalera per a malalties no vinculades a la Covid, de 5 a 10 dies.

L'atenció telefònica i per internet ha substituït, en gran mesura, les consultes presencials.

Hi ha molts col·lectius, però, per als quals això suposa una barrera. Amnistia parla de "múltiples obstacles en l'accés a la salut" arran de la pandèmia.

En alguns centres, per exemple, en set mesos, les trucades han arribat a augmentar un 400%. Tot i així, costa molt que t'agafin el telèfon i poder parlar amb el professional sanitari de referència.

La falta de recursos denunciada per Amnistia i les circumstàncies excepcionals de la pandèmia, en definitiva, han obligat els centres d'atenció primària a reorganitzar-se de dalt a baix per continuar donant servei. Per fer aquesta adaptació, ha estat clau la professionalitat i la dedicació dels professionals que hi treballen, com explica el següent reportatge.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut