4 anys de presó per a la periodista xinesa que va denunciar la gestió de la Covid a Wuhan

La periodista, en vaga de fam des del setembre passat, ha estat sotmesa a alimentació forçosa per les autoritats

RedaccióActualitzat

Condemnen a quatre anys de presó la periodista xinesa que va denunciar la gestió del confinament a Wuhan, l'epicentre inicial de la pandèmia. Ha estat en una sessió única en un tribunal de Xangai, on la dona té fixada la seva residència.

Zhang Zhan, de 37 anys, ha estat declarada culpable de provocar aldarulls i buscar-se problemes a través de les informacions que va emetre per xarxes socials durant l'inici de la crisi sanitària, el mes que ve farà un any.

Durant diverses setmanes, Zhan va ser de les poques veus que van denunciar que els ciutadans de Wuhan havien rebut menjar podrit durant el confinament d'onze setmanes, que van ser obligats a pagar taxes per poder-se fer proves del coronavirus o que hi va haver detencions de periodistes independents i assetjament a familiars de víctimes del coronavirus. En alguns casos eren vídeos en què explicava situacions caòtiques als hospitals de la ciutat.

L'advocat de la periodista Zhang Zhan, Zhang Keke, en el moment de la seva arribada als jutjats de Xangai (Reuters/Brenda Goh)

La Fiscalia demanava cinc anys de presó perquè considerava que va publicar informacions falses i que va acceptar entrevistes amb mitjans estrangers per exagerar la situació al país. Els seus advocats han anunciat que recorreran la sentència.

Zhan està detinguda des del maig, i al setembre va començar una vaga de fam. Segons la seva defensa, les autoritats l'alimenten forçosament per un tub i sovint la tenen encadenada.

El judici s'ha dut a terme sota fortes mesures de seguretat i amb molta expectació mediàtica. Les càmeres només han pogut captar els seus advocats; a ella no se l'ha pogut veure perquè està detinguda des del maig. Zhang Zhan es feia ressò, amb un fort impacte a les plataformes, d'una pneumònia viral desconeguda a Wuhan, que després se sabria que era la Covid-19.

Més casos desconeguts

El seu, però, no és l'únic cas. Segons ONGs pro drets humans, altres persones han estat detingudes o han desaparegut aquest any per haver explicat què passava a Wuhan i haver denunciat la passivitat i l'opacitat de les autoritats. Així ho ha explicat Zhang Keke, advocat defensor de la periodista jutjada:

"Ja no hi ha notícies sobre aquests periodistes desapareguts. Potser han tornat a casa o se'n desconeix el parador. Però Zhang Zhan és l'única que arriba als tribunals. A través d'aquest cas penal, ha cridat molt l'atenció i el món exterior pot saber-ho."


Aquest judici arriba poc abans que un equip d'experts de l'OMS es desplaci a la Xina per investigar, precisament, els orígens de la pandèmia.

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus Covid-19Confinament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut