Dos soldats patrullen per Budapest, aquest dilluns, amb mascareta
Dos soldats patrullen per Budapest, aquest dilluns, amb mascareta (EFE / Zoltan Balogh)
Budapest

Orbán aprofita el coronavirus per atorgar-se poders quasi il·limitats a Hongria

El primer ministre ultranacionalista governarà a base de decrets sense límit de temps i podrà suspendre lleis o penalitzar la publicació d'algunes informacions

Actualitzat

El primer ministre hongarès, Víktor Orbán, ha aprofitat la crisi sanitària provocada pel coronavirus per ampliar quasi sense límits els seus poders.

En cas de situació de perill, la Constitució preveu que el cap de govern pugui assumir poders extraordinaris i, basant-se en això, el Parlament ha aprovat una esmena que permetrà a Orbán governar per decret durant un temps il·limitat.

A partir d'ara, Orbán pot suspendre lleis o, com ja ha avisat que vol fer, penalitzar la publicació d'informacions que no consideri veraces o que puguin "obstaculitzar o impossibilitat la defensa" contra l'epidèmia. A més, l'esmena aprovada pel Parlament també permet enviar a la presó aquells ciutadans que no respectin la quarantena.

Serà l'executiu d'Orbán l'encarregat de decidir quan ha passat la situació d'emergència a partir de la qual s'ha justificat el canvi legal.

 

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, aquest dilluns al Parlament
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, aquest dilluns al Parlament (EFE / Zoltan Mathe)

 

L'oposició demana un límit de temps

Pràcticament tota l'oposició ha votat en contra de la maniobra d'Orbán. Fora del partit governant Fidesz, només la formació d'extrema dreta La Nostra Pàtria hi ha donat suport.

L'oposició considera que l'esmena aprovada podria servir com un instrument de censura i per silenciar les crítiques contra el govern. Des de diversos sectors ideològics es critica que no hi hagi una data límit per acabar amb la possibilitat de governar sense control parlamentari i proposaven que fos durant un màxim de 90 dies.

Amb l'argument que no se sap fins quan durarà la pandèmia, el govern d'Orbán ha rebutjat aquest límit de tres mesos.

 

Fins ara, a Hongria s'han detectat 447 casos de Covid-19 i han mort 15 persones.

Des d'aquest dissabte, al país hi ha restriccions de moviment, limitats a anar a treballar i comprar béns de primera necessitat. A més, les persones més grans de 65 anys només poden anar als supermercats i les farmàcies entre les 9 del matí i les 12 del migdia, per intentar aïllar els col·lectius més vulnerables.

 

Treballadors municipals desinfectant els carrers de Budapest, aquest dilluns
Treballadors municipals desinfectant els carrers de Budapest, aquest dilluns (EFE / Zoltan Mihadak)

 

Brussel·les estudiarà les implicacions de la nova llei

Des de Brussel·les, la Comissió Europea ha avisat que vigilarà els efectes del canvi legislatiu. La Comissió Europea està avaluant les implicacions que pot tenir l'esmena en matèria de drets humans. El comissari de Justícia europeu, el belga Didier Reynders, ha assenyalat que estan estudiant totes "les mesures d'urgència" aprovades pels socis comunitaris i cita explícitament Hongria:

 

 

"La Comissió Europea avalua les mesures d'emergència preses pels estats membres en relació amb els drets fonamentals. Aquest és el cas particular de la llei aprovada avui a Hongria, sobre l'estat d'emergència i les noves sancions criminals per la difusió d'informació falsa"

 

ONG com Amnistia Internacional o el Comitè Hèlsinki també han rebutjat la mesura i han denunciat que "el poder il·limitat no és un remei" contra el coronavirus.


 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Llibertat d'expressió Drets humans
Anar al contingut