Entrada al CIE de Barcelona
Entrada al CIE de Barcelona

Reivindiquen que el confinament per la Covid ha demostrat que els CIE són innecessaris

Una protesta a Barcelona demanava la fi d'aquests internaments al centre de la Zona Franca aquest divendres coincidint amb la petició de tancament de l'Ajuntament

Redacció/Agències

El redactor de l'informe sobre els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) del Servei Jesuïta a Migrants (SJM), el sacerdot Josep Buades, ha recordat aquest dijous que "entre maig i setembre hi va haver zero persones" als CIE i el país "no s'ha destruït per no tenir ningú internat".

Aquesta organització presentarà en els propers mesos un annex al seu informe del 2019 amb informació relativa al procés de buidatge dels CIE durant l'estat d'alarma i a determinats aspectes que s'estan observant en la seva reactivació.

Així ho ha anunciat Buades aquest dijous a Las Palmas de Gran Canària durant la presentació del document.

Els CIE s'han reactivat després d'haver quedat buits per la pandèmia de la Covid-19, malgrat que el redactor de l'informe considera que la seva reobertura "no respon a una necessitat real i objectiva".

"És pur exercici de propaganda política europea. És un missatge a la Unió Europea dient-los 'tot i que aquest pacte no reflecteix les pretensions i les posicions d'Espanya, aquí hi som com els que més'."

Buades sosté que "canta molt que s'hagi anunciat la reactivació dels CIE el 23 de setembre, dia en el qual es presenta el nou Pacte Europeu sobre Immigració i Asil".

Incidències

S'han detectat també "incidències en la reactivació" dels centres d'internament del país, com a Tenerife, on "afortunadament un jutge d'instrucció no va autoritzar l'internament de persones que veia que tenien un perfil de protecció internacional"; o Gran Canària, on el magistrat que supervisa el seu funcionament es va adonar en una visita que hi havia persones susceptibles de demanar asil.

Un altre aspecte relatiu a la reactivació dels centres i que es plasma en l'informe de Buades és la protecció contra el coronavirus.

"No és de rebut que la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres no hagi elaborat cap protocol marc" pel risc de contagi de la Covid-19, sinó que han estat els jutges de control, com ha succeït a Gran Canària i en diversos llocs del país, ha lamentat.

Protesta a Barcelona

Divendres, mig centenar d'activistes s'han concentrat al CIE de Zona Franca per respondre a la crida de diversos col·lectius antiracistes.


L'Ajuntament de Barcelona sol·licitava al jutjat d'instrucció 30 de la ciutat el mateix dia el tancament del centre. Ho feien a l'empara d'un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en què es concloïa que no es podia garantir la salut dels interns davant del rebrot de la Covid-19.


Reobertura

El 23 de setembre obrien de nou els CIE després que la Secretaria General de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres ordenés un ofici en aquest sentit.

La llei estableix que l'internament en un centre d'aquest tipus no pot durar més de 60 dies. Passat aquest termini, han de deixar en llibertat l'intern. És per aquest motiu que la mateixa Secretaria va ordenar també a la Unitat Central de Repatriacions que comencés a dur a terme les "gestions oportunes" per reprendre les expulsions.

Espanya té convenis internacionals de devolució amb el Marroc, el Senegal i Mauritània. De fet, en aquest últim país s'hi envia a tota persona que hagi entrat de forma il·legal al país si es pot constatar que va passar per territori maurità.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut