Els rescatadors porten el cos d'una víctima d'un atac rus a Kostiantínivka

Almenys 16 morts en un atac amb míssils en un mercat ple de civils a l'est d'Ucraïna

El bombardeig ha estat en un carrer del mercat molt concorregut, amb parades, botigues i terrasses de cafeteries

RedaccióActualitzat

Almenys 16 persones han mort i una trentena més han resultat ferides per un atac de míssils russos contra el mercat central de Kostiantínivka, a l'est d'Ucraïna. Es tracta d'una ciutat de 70.000 habitants, a pocs quilòmetres del front de guerra i de l'àrea de Donetsk ocupada per Rússia.

Entre els morts hi ha un nadó, segons el govern ucraïnès. El bombardeig ha estat en un carrer del mercat molt concorregut, amb parades, botigues i terrasses de cafeteries.

En un missatge a Telegram, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat l'atac d'"inhumà" i "pervers" i ha titllat els responsables del bombardeig de "terroristes russos".

Ha acompanyat el text amb un vídeo en què es veu el moment de l'explosió, persones caient a terra i corrent per refugiar-se, i els efectes devastadors sobre el mercat.


"Un mercat normal. Botigues. Una farmàcia. Gent que no ha fet res de dolent. Molts ferits. Per desgràcia, la xifra de morts i ferits pot augmentar", ha dit Zelenski, amb un avís cap a qui "encara intenta" contemporitzar amb Rússia: "Significa tancar els ulls a aquesta realitat".

 

Els serveis d'emergències a la zona de l'atac a la ciutat de Kostiantínivka a l'est d'Ucraïna (Ministeri de l'Interior d'Ucraïna)

A les imatges també es veuen els equips de rescat retirant els cossos de les víctimes d'entre la runa i apagant les flames dels vehicles carbonitzats per l'explosió. Moscou no s'ha pronunciat sobre la responsabilitat de l'atac, tot i que normalment nega que bombardegi objectius civils.

La darrera vegada que Rússia va llençar un bombardeig tan mortífer va ser fa poc més de dos mesos, a Kramatorsk, a l'est d'Ucraïna. Un atac amb míssils sobre una pizzeria del centre de la ciutat va deixar 11 víctimes mortals i una seixantena de ferides --entre elles, la periodista col·laboradora de La Vanguardia Catalina Gómez--.

Per la seva proximitat al front de guerra, la ciutat de Kostiantínivka també havia estat bombardejada diverses vegades. La darrera, el passat 24 de juliol, amb dos infants morts.

Els bombers extingint les flames del bombardeig d'aquest dimecres (Ministeri de l'Interior d'Ucraïna)

L'atac d'aquest dimecres arriba hores després que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, hagi aterrat a Kíiv per reunir-se amb el president Zelenski. S'espera que anunciï un nou paquet d'ajuda econòmica de prop de mil milions de dòlars per a Ucraïna. També conversaran sobre els progressos de la contraofensiva ucraïnesa i de la reconstrucció del país.

Aquest matí, un altre atac amb drons russos ha mort una persona a Odessa, una ciutat portuària en disputa per les exportacions de blat.

D'altra banda, el Parlament ucraïnès ha nomenat el substitut al capdavant del Ministeri de Defensa d'Oleksí Reznikov, destituït per acusacions de corrupció. Es tracta de Roustem Oumerov, un funcionari tàrtar de Crimea de 41 anys.

Entre d'altres funcions, ha representat Ucraïna en algunes negociacions amb Moscou, incloses les converses de pau a l'inici de la guerra i les negociacions per l'exportació del gra ucraïnès. També va copresidir la Plataforma de Crimea, una iniciativa diplomàtica per revertir l'annexió russa de la península el 2014.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut