El Linito vivia "en condicions lamentables i totalment inadequades" en una gàbia de 2x1x1
El Linito vivia "en condicions lamentables i totalment inadequades" en una gàbia de 2x1x1 (ACN)

Alliberen Linito, un mico caputxí que ha viscut 35 anys engabiat en un pis a Barcelona

La propietària de l'animal, una dona de 80 anys, va comprar-lo fa més de tres dècades i l'havia tancat en una gàbia molt petita i sense accés a la llum solar directa

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals ha aconseguit l'alliberament del Linito, un mico caputxí que vivia des de feia 35 anys en una gàbia en un pis de Barcelona.

En un comunicat, l'organització explica que el mico vivia "en condicions lamentables i totalment inadequades" per a un animal d'aquesta espècie. La seva propietària, una dona d'uns 80 anys, l'havia comprat feia més de tres dècades per 45.000 pessetes, uns 270 euros.

Segons FAADA, la primera vegada que l'entitat va tenir coneixement de la situació del mico va ser el 2014, moment en què va començar a treballar per oferir-li una nova vida, en un entorn adequat i acompanyat d'altres individus de la mateixa espècie.

Davant d'aquesta proposta, l'organització es va trobar amb l'oposició de la propietària, que es va negar reiteradament a cedir l'animal, i no ha estat fins ara que l'actuació ha estat possible en aplicació de la nova llei de benestar animal.

Aquest és el moment en què els membres de FAADA s'han emportat l'animal del pis on vivia:


Una gàbia bruta i sense llum solar directa

En les visites que les tècniques de la fundació van fer al domicili es van detectar "nombroses i greus irregularitats pel que fa al benestar de l'animal", que s'anomena Linito.

Per exemple, vivia sol en una gàbia de 2x1x1 metres situada al menjador del pis i asseguren que la major part del temps estava bruta. A més, no disposava de zona exterior ni accés a la llum solar directa.

Des de FAADA asseguren que la seva propietària va reconèixer que des del 2014 l'animal mai havia sortit d'aquesta gàbia i que, per tant, "vivia condemnat a no poder córrer, saltar, desplaçar-se i interactuar amb altres animals, cosa fonamental per a una espècie social".

"La seva dieta era inadequada i molt poc variada. Per això, sumat a la falta de llum natural, mostrava un aspecte físic molt deteriorat", ha explicat l'entitat animalista.

FAADA denuncia la passivitat de l'Ajuntament

Durant tots aquests anys, l'organització va intentar aconseguir la cessió de l'animal, però la propietària no hi estava disposada, per la qual cosa van interposar nombroses denúncies.

No obstant això, segons la fundació, "ni l'Ajuntament de Barcelona, ni la Generalitat de Catalunya, ni la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona hi van intervenir en més de 10 anys".

L'any passat, l'entitat explica que va tornar a insistir a l'Ajuntament de Barcelona tenint en compte el mal estat de l'animal, el seu origen il·legal i que tenir-ne està prohibit a la ciutat, segons l'ordenança de protecció d'animals. El consistori, però, els va contestar que el cas no era competència seva, segons asseguren des de FAADA.


Alliberat gràcies a la nova llei de benestar animal

No ha estat fins al gener d'aquest any, arran de l'entrada en vigor de la Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals, quan una nova denúncia de FAADA, explicitant que aquesta llei prohibeix la tinença de primats en tot el territori nacional, va obligar l'administració a actuar.

Finalment, aquest dimecres, i després d'una "llarga negociació" amb la propietària, l'entitat va aconseguir la cessió del mico, que ha estat traslladat a la Fundació MONA.

Allà passarà una primera fase de rehabilitació per, després, ser traslladat a un altre centre perquè pugui socialitzar amb altres individus de la seva espècie.

A més, l'organització també ha aconseguit el decomís d'una gossa que la propietària del mico havia adquirit feia poc i que mai sortia al carrer.

L'advocada de FAADA, Anna Estarán, ha lamentat que "la manca de determinació de l'administració" hagi impedit que l'animal fos rescatat abans:

"Durant els 10 anys en què les autoritats s'han mostrat impassibles davant la situació de Linito, s'ha perpetuat el seu sofriment i se li han arrabassat anys en els quals podria haver estat gaudint d'unes condicions de vida dignes."

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut