La norma obligarà els nous propietaris de gossos a fer una formació prèvia sobre la seva cura i tinença

Què canvia amb la llei de benestar animal que entra en vigor i com afecta la teva mascota

La llei exclou els gossos de caça i els d'altres activitats professionals, i només tindrà efectes en les mascotes

RedaccióActualitzat

Sis mesos després de la seva publicació, avui entra en vigor la nova llei de benestar animal. Entre les principals novetats, hi ha la prohibició de deixar el gos més de 24 hores sol i l'enduriment de les sancions per maltractament.

Pel que fa a l'obligatorietat d'una assegurança de responsabilitat civil, quedarà pendent encara de l'aprovació del reglament.

El text de la llei exclou els gossos de caça i els d'altres activitats professionals, i només tindrà efectes en les mascotes. L'objectiu de la llei és acabar amb el maltractament i "l'abandonament zero" dels animals, a més de promoure l'adopció i la tinença responsable.

Les xifres del Ministeri de Drets Socials dibuixen una fotografia preocupant: al voltant de 300.000 animals s'abandonen cada any, i se sacrifiquen prop de 100.000 animals sans a les gosseres.


Principals novetats

A partir d'ara, no es podrà deixar els gossos més de 24 hores sols a casa. Pel que fa a la resta de mascotes, la llei prohibeix que es quedin més de tres dies consecutius sense supervisió.

A més, s'haurà d'identificar les mascotes, garantir-los assistència sanitària, controlar la seva reproducció, i recórrer a un etòleg quan el comportament dels animals generi problemes de convivència.

També es prohibirà la compra de mascotes en botigues, i es donarà un any d'adaptació als establiments. A partir de llavors, només es podran adquirir a través de criadors professionals.

A més, la llei impedeix que s'utilitzin animals domèstics en espectacles i en feines que comportin un desgast físic excessiu.

S'haurà d'identificar les mascotes i garantir-los assistència sanitària

Les protectores no podran sacrificar

Entre les novetats, també destaca la prohibició del sacrifici d'animals de companyia als centres de protecció animal, encara que sigui per manca d'espai o per motius econòmics.

L'eutanàsia només es permetrà sota l'autorització d'un veterinari, sempre que el benestar de l'animal estigui compromès.


Sancions de fins a 200.000 euros

A partir d'avui, el maltractament animal se sancionarà des dels 500 euros fins als 200.000 euros, en el cas que el delicte sigui molt greu. A més, s'ha dut a terme una reforma del Codi Penal que endureix les penes als maltractadors de mascotes i estableix nous agreujants del delicte.


L'obligatorietat de l'assegurança, en l'aire

A l'espera que s'aprovi el reglament, perquè l'actual govern està en funcions, l'obligatorietat d'una assegurança de responsabilitat civil quedarà suspesa. També l'acreditació d'un curs de tinença d'animals.

De fet, diverses associacions animalistes han denunciat la confusió jurídica que pot generar aquesta situació. Als qui tinguin gossos, es recomana comprovar si l'assegurança de la llar els cobreix la responsabilitat civil dels danys a tercers que les mascotes puguin ocasionar.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut