Berlín

Alemanya creu que Espanya pot ser el pròxim país a rescatar

Membres destacats del govern alemany i de la CDU han coincidit a dir que Espanya pot ser el pròxim país a rescatar. El ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, que va representar Alemanya en la negociació del pla de rescat de l'eurozona que es va acordar la nit del 9 al 10 de maig, ha afirmat que "Espanya està en una situació difícil" ja que està potencialment afectada pel pla de socors de 750.000 milions d'euros. El diputat de la CDU Thomas Silberhorn ha reblat les paraules de Maizière advertint que "Espanya podria ser el pròxim país a demanar l'ajuda". Per intentar evitar que una situació com aquesta es repeteixi, Berlín vol imposar a la UE una disciplina pressupostària de ferro.

Actualitzat
El debat per reforçar la disciplina pressupostària dels estats membres de l'eurozona s'obrirà oficialment divendres a la tarda a Brussel·les en la reunió dels ministres de Finances de la Unió. Una reunió que estarà presidida pel president de la UE, Herman van Rompuy. Tots els països europeus ja s'han compromès, en principi, a reforçar el Pacte d'Estabilitat, que havia de limitar els dèficits però que la crisi ha convertit en paper mullat. Però aquesta unanimitat en el fons no amaga les divergències existents sobre els mitjans per aconseguir-ho.

Alemanya proposarà divendres el bloqueig de diverses subvencions europees a aquells països que tinguin un dèficit excessiu, una opció que té el suport de la Comissió Europea. "Aquells que vulnerin de manera sistemàtica les normes haura de ser castigats automàticament amb una reducció, i fins i tot amb la supressió total, dels pagaments europeus", ha dit un alt responsable governamental alemany, sota cobertura de l'anonimat.

El govern alemany vol anar més lluny. Proposarà la suspensió durant almenys un any del dret de vot als infractors en totes les decisions preses a la UE, cosa que deixaria fora d'Europa els països que no facin els deures. D'altra banda, Alemanya proposarà als seus socis europeus seguir el seu exemple i fixar una xifra límit de dèficit a la Constitució. Finalment, també vol un mecanisme de suspensió de pagaments pels estats insolvents. No parla explícitament d'expulsió de l'euro, però els països afectats no tindrien gaires opcions més que sortir del club monetari.

Gir thatcherià?

Steffen Kampeter, número dos del Ministeri alemany de Finances, ha dit que el canvi de rumb que necessita la UE per sobreviure a aquesta crisi hauria de passar per una unió estrictament fiscal, combinada amb una àmplia liberalització de béns i serveis, així com dels mercats de treball. Dit d'una altra manera, si la política monetària està en mans del Banc Central Europeu i no hi ha marge de maniobra fiscal, el millor que podria fer la zona euro seria desregular, fer un gir thatcherià.
Anar al contingut