Pablo González
Pablo González (CCMA)

Acusen el periodista Pablo González d'espiar la filla del dissident rus Boris Nemtsov

El periodista basc detingut a Polònia des de fa 15 mesos l'hauria espiada des del 2016 per encàrrec dels serveis d'intel·ligència de Rússia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El periodista basc Pablo González, empresonat a Polònia des de fa 15 mesos, hauria espiat la filla del dissident rus Boris Nemtsov per ordre dels serveis d'intel·ligència de Rússia.

Ho assegura el mitjà rus a l'exili Agentstvo, que cita dues fonts diferents que afirmen que Polònia li ha trobat proves de l'espionatge, en concret una sèrie de textos escrits per ell.

Aquests textos, que haurien trobat als aparells informàtics que li van prendre quan el van detenir, descriurien la seva relació amb Zanna Nemtsova i la fundació dedicada al seu pare.


Presumptes informes d'espionatge

Segons Agentstvo, els textos tenen tres parts: una descripció de les trobades, una estimació de les despeses que ha tingut i una previsió d'accions futures, i en alguns també preguntes.

No se sap del cert a qui anaven adreçats, però Agentstvo considera que la seva forma i també la cronologia suggereixen que són informes d'espionatge sobre Nemtsova, a qui va conèixer el 2016 a Brussel·les.

Boris Nemtsov havia estat assassinat a Moscou l'any anterior, i la seva filla era a la capital europea per intentar que es fes una investigació internacional sobre l'assassinat.


Col·laborador de la Fundació Boris Nemtsov

González s'hauria fet amic de Nemtsova i col·laborador de la fundació dedicada al seu pare, i des de llavors s'haurien anat trobant amb regularitat, i també amb altres dissidents russos.

A dos d'aquests dissidents, Vladímir Kara-Murzá i Ilia Iaxin, ara detinguts a Rússia, els textos atribuïts a González els descriurien en termes negatius.

Segons Agentstvo, als aparells de González també haurien trobat cartes de Boris Nemtsov, que els serveis d'intel·ligència polonesos creuen que va robar de l'ordinador de Nemtsova.

Aquest mitjà explica que ha intentat contrastar la informació amb la Fundació Boris Nemtsov i amb els serveis polonesos, però que tots dos han refusat fer cap mena de comentari.

Segons expliquen, Zanna Nemtsova ha argumentat la negativa afirmant que té un acord de confidencialitat signat amb les autoritats de Polònia.

El reporter Pablo González preparant una de les seves connexions
Pablo González preparant una connexió en directe (Compte de Twitter de Pablo González)

Detingut el 28 de febrer pels serveis d'intel·ligència polonesos

Pablo González, de doble nacionalitat espanyola i russa, va ser detingut i empresonat pels serveis d'intel·ligència de Polònia el 28 de febrer a la frontera acusat de ser un espia rus.

Abans de la invasió russa, a principis d'aquell mes, quan era a Kíiv, l'havien detingut agents d'intel·ligència ucraïnesos amb la mateixa acusació i li van copiar el contingut del telèfon mòbil.

Ara porta 15 mesos en presó preventiva, i al setembre va denunciar el cas davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, on va acusar Polònia d'haver-li impedit comunicar-se amb la família.

González també es diu Pavel Rubtsov

González és fill de mare d'origen espanyol i pare rus, va néixer a Moscou el 1982, té passaport rus amb el nom de Pavel Rubtsov i de jove va venir a Espanya amb la seva mare.

Portava molts anys instal·lat al País Basc, i des del 2014 ha treballat com a periodista en l'àmbit postsoviètic cobrint l'annexió de Crimea i la invasió del Donbass i la guerra soterrada posterior en aquesta regió.

Segons Agentstvo, treballant per mitjans com Público, Efe, la Sexta, Naiz o Gara, es va especialitzar en els conflictes a les repúbliques russes no reconegudes, com ara Transnístria, Crimea o Nagorno-Karabakh, i també Kosovo.

El seu pare és Alexei Rubtsov, directiu des del 1999 del grup mediàtic rus RBC, fet que destaca Agentstvo perquè en un dels informes que li atribueixen expressa el temor que algú d'RBC el reconegui en una trobada a Praga.

 

 

ARXIVAT A:
EspionatgeUcraïnaRússia
Anar al contingut