4 mesos sense notícies de Pablo González
Pablo González amb refugiats a Przemysl, ciutat polonesa a la frontera amb Ucraïna

Després de 200 dies empresonat, el periodista Pablo González denuncia Polònia al TEDH

Pablo González, que està en presó preventiva a Polònia acusat d'espiar per a Rússia, denuncia que no pot parlar amb la família i que el mantenen en un aïllament excessiu

RedaccióActualitzat

El periodista basc Pablo González, detingut a Polònia acusat d'espiar per encàrrec de Rússia, ha presentat una denúncia contra aquest país al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

La denúncia l'ha posada quan ja porta 200 dies en presó preventiva, després que a finals de febrer el detinguessin quan estava treballant a Przemysl, a la frontera amb Ucraïna.

Acusa Polònia d'haver vulnerat els seus drets incomplint la Convenció de Drets Humans, perquè no el deixen comunicar-se amb la família i perquè han prorrogat la presó preventiva sense explicar-ne els motius.


Aïllament i vigilància contínua

Al principi de la detenció, va estar a la presó de Rzeszów, i posteriorment l'han portat a la de Radom, on està classificat com a "presoner perillós", cosa que comporta un aïllament molt estricte.

Denuncia que està sol la major part del dia en una cel·la sense ventilació que a l'estiu és un forn, que li posen manilles sempre que surt i que el vigilen amb càmeres a dins de la cel·la i fins i tot al lavabo.

També que el fan despullar diverses vegades al dia per registrar-lo exhaustivament, i que només es pot dutxar una vegada a la setmana amb aigua freda.

Una altra denúncia que fa és pel tracte mèdic: diu que sempre hi ha funcionaris presents quan es visita amb sanitaris, i que fa mesos que espera que el vegi un dermatòleg per una lesió cutània.

4 mesos sense notícies de Pablo González
Oihana Goiriena, dona de Pablo González, reclama poder parlar amb ell (Reuters / Vincent West)

Més de sis mesos sense parlar amb els fills

Segons els digitals El Salto i Público, que han tingut accés a la denúncia, Pablo González no ha pogut veure els seus tres fills ni parlar-hi per telèfon, només per carta, i amb molts impediments:

"Les cartes, tant les que envio com les que rebo, les obren i les tradueixen, i triguen un mes i mig a arribar; això fa que el mínim contacte amb els meus fills sigui impossible."

Les trucades estan prohibides perquè no es refien de qui hi ha a l'altra banda de la línia, i perquè haurien de posar un intèrpret per escoltar la conversa.

Només poden visitar González el seu advocat i el cònsol d'Espanya, i les visites estan vigilades pels serveis secrets polonesos, degut a l'acusació d'espionatge.


Presó preventiva abusiva

La denúncia al TEDH també acusa Polònia de vulnerar l'article 5 de la Convenció de Drets Humans, perquè afirma que la pròrroga de la presó preventiva no està prou motivada.

Consultat per El Salto, Paval Szalai, de Reporters sense Fronteres als Balcans, ha explicat que han reclamat a la Fiscalia polonesa que anul·lin la pròrroga:

"Nosaltres no podem ni hem de jutjar si Pablo és innocent o no, però les autoritats poloneses no estan sent transparents, i veiem raons il·legítimes per mantenir durant tant de temps en presó preventiva un periodista en un país de la UE, i a més sense poder veure la família."

A González el van detenir els serveis secrets de Polònia el 28 de febrer quan estava treballant per informar de l'èxode d'ucraïnesos cap a la UE fugint de la invasió russa.

Sospites prèvies d'Ucraïna

Ucraïna també creu que González és un espia rus: abans de la invasió, a principis de febrer, mentre cobria la tensió prebèl·lica al Donbass, el van cridar a Kíiv per interrogar-lo.

Llavors va denunciar que li van copiar les dades del telèfon i el van comminar a marxar d'Ucraïna, cosa que va fer i va tornar a Euskadi, on viu. Va ser quan va començar la invasió que va anar a Polònia per cobrir l'èxode de refugiats.


S'ha declarat innocent

Nascut a Rússia i molt coneixedor d'aquest país i de l'Europa de l'Est en general, González ha negat que sigui espia i ha explicat que es limita a treballar com a periodista freelance en aquests països.

Ha treballat durant anys informant, per exemple, sobre la guerra del Donbass, a Ucraïna, o sobre el conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan per l'Alt Karabakh.

Si prospera l'acusació d'espionatge, pot ser sentenciat a fins a 10 anys de presó.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeLlibertat de premsaUcraïnaRússia
Anar al contingut