L'Iphone 15 és l'últim terminal d'Apple, que s'ha vist obligada a obrir per llei alguns serveis que ara oferia en exclusiva

Actualització històrica de l'iPhone: Apple, obligada a adaptar-se a la llei europea

L'última versió d'iOS permet baixar aplicacions fora de l'App Store i triar el navegador predeterminat, però la multinacional hi veu riscos per a usuaris i desenvolupadors

RedaccióActualitzat

Apple ha introduït canvis substancials en l'última versió del seu sistema operatiu, l'iOS 17.4, per complir la llei de mercats digitals (DMA en anglès). Una normativa aprovada per la Unió Europea el 2022 amb l'objectiu de posar fi al monopoli de les grans plataformes d'internet.

Els canvis afecten els usuaris europeus de l'iPhone i els desenvolupadors que distribueixen aplicacions en qualsevol dels 27 països membres de la UE. Així, ara es podran descarregar aplicacions fora de l'App Store i triar el navegador web predeterminat, cosa que no passava fins ara.  

Amb tot, la companyia tem que això faci els seus dispositius més vulnerables. Ja ha alertat que els canvis obligats per llei comporten "més riscos" per a usuaris i desenvolupadors, com ara noves vies de programari maliciós, frau i estafes, i altres amenaces de privadesa i seguretat.
 

Permesa la compra d'aplicacions en botigues de tercers

Els usuaris ja es poden descarregar aplicacions fora de l'App Store mitjançant botigues de tercers a la Unió Europea. Adduint motius de seguretat i de privacitat, però, la companyia no permet fer-ho a través d'un web, com passa amb Android. 

L'arribada del que s'anomena "sideloading" a l'iPhone, però, pot posar en risc els elevats ingressos de la companyia. I és que Apple cobra una comissió al voltant del 30% per cada aplicació de pagament descarregada des de l'App Store i també per les transaccions que s'hi fan. 

Precisament, dilluns la Comissió Europea va multar Apple amb 1.800 milions d'euros per considerar que durant una dècada havia abusat de la seva posició de poder al mercat per impedir que serveis de música com Spotify informessin els seus clients de subscripcions més barates. 

 

Via lliure per fer servir qualsevol navegador

Apple també incorpora noves aplicacions de navegador i motors de navegador web alternatius. Ara, quan els usuaris de la UE obren Safari per primera vegada a iOS 17.4, se'ls demana que escullin el navegador predeterminat i se'ls presenta una llista de les principals opcions que tenen disponibles al mercat perquè triïn la seva. 

A més, fins ara tots els navegadors alternatius com Edge, Chrome o Firefox tenien el motor d'Apple, el Webkit. Ara la multinacional permet que els desenvolupadors puguin fer servir un motor propi, tot i que els posa algunes condicions. I és que la companyia no vol que aquest canvi pugui ser una via d'entrada d'atacs maliciosos que, per exemple, posi al descobert dades sensibles dels usuaris.

Els usuaris de l'iPhone ja poden descarregar aplicacions fora de l'App Store i fer servir altres navegadors web (EFE)

Obertura de l'NFC i altres canvis

També hi ha canvis amb la tecnologia NFC, que permet fer pagaments sense contacte amb el telèfon. Fins ara, el xip NFC de l'iPhone només funcionava amb l'Apple Pay, però ara ja és possible pagar amb Google Pay o amb les aplicacions dels bancs

Una altra novetat important són els jocs en streaming. A partir d'ara els usuaris de l'iPhone o l'iPad poden accedir des del seu aparell als serveis de videojocs al núvol, com ara Xbox Cloud Gaming. 

L'actualització del sistema operatiu també incorpora nous emojis: un bolet, una au fènix, una llima, una cadena trencada i dues cares fent el gest de moure el cap, una fent que sí i l'altra fent que no. 

Apple Podcasts també estrena transcripcions de text que es mostren als usuaris a mesura que va avançant l'àudio de l'episodi. De moment, està disponible en anglès, espanyol, francès i alemany, però no en català.
 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaInternet
Anar al contingut