Aragonès i Sánchez s'han trucat aquest dimarts a la tada (Europa Press)

Acord PSOE-ERC per l'amnistia, que donarà solució als encausats pel Tsunami

Pere Aragonès i Pedro Sánchez s'han telefonat aquesta tarda i consideren que el pacte "satisfà les seves expectatives i principis polítics"

RedaccióActualitzat

El PSOE i ERC han arribat a un acord sobre el contingut de la llei d'amnistia als casos relacionats amb el procés. En un comunicat conjunt, els dos partits asseguren que, d'aquesta manera, "avancen decisivament" en el pacte per investir Pedro Sánchez, que qualifiquen d'"acord de legislatura".

A més, detallen que Pedro Sánchez i Pere Aragonès s'han telefonat aquest dimarts a la tarda.

"En aquesta trucada, i en el marc de la negociació entre PSOE i ERC, els dos presidents han desbloquejat els darrers detalls de la futura llei d'amnistia. Ambdues formacions consideren satisfetes les seves expectatives i satisfets els seus principis polítics sobre aquesta norma", expliquen.

Malgrat que encara no se'n saben els detalls, segons pogut saber TV3, el pacte inclou les demandes d'ERC en aquest àmbit, també la de donar solució als encausats pel Tsunami Democràtic, els fets que van tenir lloc durant les setmanes posteriors a la sentència del judici per l'1-O.

I és que, precisament, l'abast que ha de tenir l'amnistia és un dels punts centrals en les negociacions dels últims dies, pels diferents punts de vista dels partits implicats en les converses.

"Ha trigat molt més del previst, però s'ha aconseguit desbloquejar la inclusió dels encausats pel Tsunami i que pugui ser una amnistia per a tothom", destaquen els republicans.

Fonts socialistes expliquen que, de fet, el text de la llei no s'ha redactat perquè ara s'haurà d'acabar de pactar amb Junts, amb qui la negociació en aquest àmbit encara està oberta. 

Dissabte, davant de la militància del partit, Sánchez va dir públicament i per primera vegada que estava a favor d'aquesta mesura. "Defenso avui l'amnistia a Catalunya", va dir, unes paraules que van provocar l'aplaudiment del públic assistent.

Aquest dimarts, el PSOE ha confirmat que veuria bé presentar la llei d'amnistia abans de la investidura. S'han apropat així a les posicions de Junts, que insisteix que vol "cobrar per avançat" i fins i tot hauria volgut que aprovar el text abans de donar favorables al president socialista.

El comunicat d'ERC i PSOE també recull que la llei "serà registrada pròximament al Congrés dels Diputats".


Ara, les altres carpetes

Més enllà d'això, en aquestes setmanes de negociació ERC també ha situat al damunt de la taula la necessitat de pactar uns mínims sobre Rodalies i el finançament, que encara no donen per pactats.

En aquest sentit, el comunicat explica que Aragonès i Sánchez han delegat als seus equips negociadors el "tancament definitiu, les pròximes hores, de l'eventual acord entre els dos partits per aconseguir el suport a la investidura", que inclogui "qüestions polítiques i econòmiques per desenvolupar durant la legislatura".

En qualsevol cas, els republicans sempre han reconegut que volen evitar la repetició electoral o la formació d'un govern de PP i Vox.
 

El paper d'ERC en les negociacions

A les eleccions del 23 de juliol, ERC va obtenir 7 diputats, sis menys que en les anteriors eleccions, però va situar-se en una posició necessària per al PSOE a l'hora de formar govern.

Aquesta vegada, això sí, els republicans comparteixen la clau de la presidència espanyola amb Junts, que també és imprescindible i s'ha avingut a negociar amb el PSOE, a diferència de la legislatura anterior.

De fet, en les últimes hores s'ha produït la imatge del número tres dels socialistes reunint-se a Brussel·les amb Carles Puigdemont, i tot fa preveure que l'acord entre Junts i el PSOE podria tancar-se en qüestió de dies.

En aquest sentit, la diputada d'ERC Teresa Jordà ha valorat positivament, aquest dimarts, que el PSOE reconegui els actors del procés, com és el cas de Puigdemont, que "són imprescindibles".

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián es van reunir al Congrés l'11 d'octubre (Eduardo Parra/Europa Press)

L'11 d'octubre, Pedro Sánchez va trucar a Oriol Junqueras per aconseguir el seu suport, just abans de reunir-se presencialment amb Gabriel Rufián al Congrés.

Per ara, el PSOE només ha segellat un l'acord d'investidura amb Sumar. Més enllà de l'independentisme català, també necessita un acord amb Bildu, PNB i BNG, que encara no s'han concretat malgrat que els socialistes treballen amb la idea que la investidura es produeixi en els pròxims dies, segurament la setmana vinent.

El primer gest que va confirmar la predisposició de tots aquests grups a asseure's a parlar amb el PSOE va ser la votació de la presidència del Congrés, en què els socialistes van optar per proposar un perfil dialogant amb Catalunya com el de la balear Francina Armengol.

En aquella negociació, ERC i Junts van aconseguir desencallar l'oficialitat del català al Congrés i el procés perquè també ho pugui arribar a ser a Europa. El 2020, ERC es va abstenir per facilitar la investidura de Sánchez.

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraPSOEPedro SánchezAmnistia
Anar al contingut