Aragonès i Rufián es feliciten per l'aval del Consell Nacional al pacte amb el PSOE per la investidura de Sánchez
Aragonès i Rufián es feliciten per l'aval del Consell Nacional al pacte amb el PSOE per la investidura de Sánchez
Barcelona

ERC ratifica l'acord amb el PSOE que permetrà la investidura de Sánchez

El Consell Nacional dels republicans aprova amb un 96,5% de suports el pacte amb els socialistes que preveu una taula de diàleg bilateral

Irene Vaqué ReigActualitzat

ERC facilitarà amb una abstenció la investidura de Pedro Sánchez la setmana que ve. El partit ho ha decidit aquest dijous a la tarda en la reunió del Consell Nacional, que ha arribat després del pacte entre els republicans i el PSOE que preveu una taula de diàleg entre els governs català i l'espanyol, i que els acords que s'hi assoleixin es ratifiquin mitjançant una consulta a la ciutadania.

En un comunicat, Esquerra ha informat que ha donat suport "per una àmplia majoria" -el 96,5% dels vots- a l'acord amb els socialistes, que comportarà la creació d'una mesa de negociació bilateral, entre la Generalitat i el govern espanyol, "en un termini de 15 dies" des de la formació del nou govern.

El document de l'acord PSOE-ERC estableix que hi ha un "conflicte polític sobre el futur de Catalunya" que es vol resoldre "mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord, superant la judicialització" i que s'actuarà d'acord amb els principis de l'ordenament jurídic democràtic.

Esquerra ha remarcat que el diàleg entre governs serà "efectiu, obert, sincer i sense exclusions". De fet, l'acord diu textualment:

"Totes les parts aportaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions respecte de cada proposta."

L'abstenció dels 13 diputats d'ERC permetrà que Sánchez pugui ser investit dimarts que ve, 7 de gener.
 


Aragonès: "Hem trobat una escletxa i no ens l'hem quedat mirant"
 

Marta Vilalta, Pere Aragonès i Gabriel Rufián aplaudeixen durant el Consell Nacional d'ERC (EFE/Alberto Estévez)


El dirigent republicà Pere Aragonès ha comparegut després del Consell Nacional per defensar la via de diàleg que es vol obrir amb el futur govern del PSOE i Unides Podem.

Aragonès ha admès que el diàleg no estarà exempt de dificultats:

"Sabem que serà difícil, però ho plantejarem amb la màxima de les conviccions. Hem trobat una escletxa i no ens l'hem quedat mirant. Volem fer que sigui un camí ample, perquè ens acompanyi molta gent, els grans consensos de país que veiem reflectits a les eleccions, les enquestes i als carrers."

I aquests consensos, ha afegit, passen per un referèndum d'autodeterminació:

"Mesa i consulta per resoldre el conflicte. Al servei de Catalunya, no volem que això sigui una victòria de partit. Cal que sigui un guany de país. Volem, a través de les institucions, portar les propostes de grans consensos: referèndum, amnistia, fi de la repressió."

 

El vicepresident de la Generalitat ha remarcat que no volen "enganyar la gent" i ha deixat clar que aquesta negociació és només "un inici", però ha insistit que "val la pena avançar i no cedir la bandera del diàleg i la negociació".


Tensió entre ERC i JxCat

El màxim òrgan d'Esquerra entre congressos ha tingut lloc el mateix dia que el mateix Pere Aragonès s'han reunit el president de la Generalitat, Quim Torra, enmig de la tensió pel pacte PSOE-ERC.

Torra, pendent de si s'executa la inhabilitació ordenada pel TSJC, ha traslladat al dirigent dels republicans que l'acord "no té el vistiplau del govern ni l'assumeix com a tal. És un acord entre partits".

A la roda de premsa posterior al Consell Nacional, Aragonès ha explicat que ha plantejat a Torra "que anem junts a defensar a aquesta mesa la proposta que compartim, que és que la solució és un referèndum sobre la independència."
 

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraERCPedro SánchezPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut