ERC cau a la tercera posició i la CUP queda fora del Congrés

700.000 vots independentistes menys al Congrés: ERC perd la meitat dels diputats i la CUP en queda fora

Junts perd un diputat però podria tenir la clau per formar govern a Espanya

Actualitzat

Cop dur a les formacions independentistes en les eleccions generals d'aquest 23 de juliol. Amb els resultats gairebé definitius, el PSC desbanca clarament ERC de la primera posició que va aconseguir el 2019.

Els republicans cauen a la tercera posició (darrere del PSC i Sumar-En Comú Podem) i Junts a la quarta, mentre que la CUP desapareix del mapa electoral i perd els 2 diputats que tenia al Congrés.

Tot i la clara davallada, la pugna entre Feijóo i Sánchez en el global espanyol situa ERC i Junts --i també Bildu, el PNB o fins i tot altres formacions més petites com el BNG-- en una posició que podria ser clau per formar govern a Espanya.

ERC perd gairebé la meitat dels diputats (sis dels tretze que tenia), Junts en perd un i la CUP els perd tots dos. En conjunt, doncs, perden 9 dels 23 diputats que tenien el 2019.

Tot plegat, en un context d'abstenció creixent (Catalunya és la comunitat on ha caigut més la participació) que s'ha fet notar especialment entre l'electorat independentista.

Les pèrdues de tots tres partits es compten per centenars de milers de vots. Qui més en perd és ERC, amb 416.000 vots menys que el 2019. La CUP n'ha perdut 149.000 i Junts, 141.000.

Pel que fa als percentatges, ERC cau uns 10 punts percentuals respecte del 2019. Junts perd 2,5 punts, mentre que la CUP en perd 3,5, suficients perquè la formació quedi fora del Congrés.

La patacada independentista es nota també en feus com ara Vic o Berga, amb una forta pujada del PSC. Si el mapa del 2019 estava tenyit del groc d'ERC, aquesta vegada predominen el vermell del PSC en les àrees urbanes, i el blau de Junts a l'interior del país.

Pel que fa al PDeCAT (formació independentista, per bé que el seu cap de llista ha explicat que no ho és), el partit ha obtingut tot just 30.000 vots, molt lluny d'obtenir representació.


ERC, amb el "cap ben alt", Junts apuja el preu i la CUP fa autocrítica

En un discurs acompanyat de la plana major del partit, el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha llançat un missatge clar al seu electorat: "Cap ben alt."

Rufián ha assegurat que aquestes han estat "les eleccions espanyoles més espanyoles de la història" i que el bipartidisme en surt reforçat.

Des de Junts, Míriam Nogueras ha avisat que el seu partit no farà president del govern espanyol Pedro Sánchez "a canvi de res" i ha assegurat que la seva prioritat "és Catalunya" i no "la governabilitat de l'Estat". "Nosaltres sí que tenim paraula. Som conscients de la força que tenim i no fallarem", ha remarcat.

La candidata també ha aventurat que s'obre "una nova etapa" en què caldrà recuperar la "unitat" independentista.

A través de Twitter, l'expresident de la Generalitat i figura destacada de Junts Carles Puigdemont ha reaccionat als resultats electorals assegurant que Junts "no deu res a ningú més que als seus votants":

"Els nostres votants, el nostre programa, els nostres compromisos han estat i són les referències de la nostra acció política. Ens devem a ells."

Per la CUP, el candidat per Barcelona, Albert Botran, ha reconegut la derrota:

"Són uns resultats dolents, no hem assolit els objectius que ens proposàvem. No hem sigut capaços d'obrir camí a una alternativa d'esquerres, independentista i antifeixista."

Després de quedar-se sense representació al Congrés, Botran també ha reivindicat que la seva formació "ve de lluny" i ha afegit que, tot i els mals resultats, "ni avui acaba res ni ningú se'n va a casa".

ARXIVAT A:
JuntsERCCUPCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut