A la trobada hi han participat el secretari general de Junts, la presidenta del grup del PSOE al Parlament Europeu i el cap de la delegació socialista

Reunió Puigdemont-PSOE a Brussel·les per a la investidura: "Avancem en la bona direcció"

La trobada s'ha fet a les dependències dels eurodiputats de Junts al Parlament Europeu i també hi ha assistit, entre altres, Jordi Turull

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, a les dependències dels diputats de Junts per Catalunya al Parlament Europeu.

A la trobada, que s'emmarca en les negociacions entre Junts i els socialistes per a la investidura de Pedro Sánchez, també hi ha participat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, la presidenta del grup del PSOE al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez i el cap de la delegació socialista al Parlament Europeu, Javier Moreno.

Junts per Catalunya i el PSOE han difós les imatges de la reunió, que ha estat llarga, i expliquen que "aquesta trobada presencial s'emmarca en les converses que mantenen tots dos partits per a les condicions d'una eventual investidura i reelecció" de l'actual president del govern espanyol.

"Tots han coincidit en destacar el bon ambient de la trobada i han constatat que aquestes negociacions avancen en la bona direcció. Per aquesta raó, s'han instat a seguir parlant en els pròxims dies", asseguren en un comunicat conjunt.


"És un pas de gegant"  

La reunió, que s'ha celebrat en un despatx presidit per una imatge de l'1-O, és un gest de reconeixement cap a la figura de Carles Puigdemont que Junts havia posat com a condició.

"És un pas de gegant, el gest que calia, que el PSOE reconegués la legitimitat de Puigdemont com a negociador i actor polític", asseguren fonts de Junts, que reconeixen que les negociacions estan "encarrilades" i preveuen que acabin satisfactòriament.

La imatge de la reunió presencial arriba dos dies després que Pedro Sánchez fes una defensa oberta de l'amnistia al comitè federal del PSOE, que aquest dilluns ha reiterat per carta als militants:

"Hem d'acordar una majoria parlamentària encara més àmplia, una majoria que demana continuar avançant en la retrobada per continuar superant les ferides encara obertes. [...] Tinc la convicció que l'amnistia contribuirà a fer-ho, l'experiència ens diu que és el camí correcte."

En la mateixa carta, Sánchez assegura que Catalunya "està llesta per al retrobament total, com ho acredita el fet que més del 80% de la societat catalana continua demanant avançar per aquesta via".


La discreció de les converses

Pedro Sánchez ja va fotografiar-se amb Miriam Nogueras en una reunió al Congrés, però la d'aquest dilluns és la primera trobada que es fa pública del PSOE amb Puigdemont.

Ha estat en unes setmanes marcades per una gran discreció, una norma molt preuada per PSOE i Junts a l'hora de negociar per a la investidura de Pedro Sánchez. De fet, durant la trobada no s'ha convocat la premsa.

Tot i trobar-se a les dependències del Parlament Europeu, la zona de despatxos és en passadissos poc transitats i allunyats de les zones de pas dels periodistes, i ningú no s'ha assabentat de la trobada fins que ja s'havia acabat.


Aragonès demana a Sánchez "molts més passos"

Mentrestant, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que l'amnistia "va en la bona direcció", tot i que ha advertit que encara "calen molts més passos".

Durant la intervenció en l'acte de lliurament dels XVI Premis i Medalles d'Honor de Foment del Treball al TNC, Aragonès ha dit que "l'amnistia ha de ser el pas que ha de permetre abordar amb serenitat i confiança el futur i amb totes les opcions sobre la taula a través d'una negociació democràtica", ha dit Aragonès.

Aragonès ha reclamat "compromisos al servei de Catalunya" (ACN/Maria Asmarat)

A partir d'aquí, el president català ha subratllat que cal avançar més i "resoldre" qüestions que considera claus per a "la competitivitat" de Catalunya com el dèficit fiscal que, ha recordat, està impactant en les infraestructures, i la millora en concret de la mobilitat.

En aquesta línia, s'ha mostrat a favor d'"escoltar i dialogar", tot i que "són necessaris també els compromisos al servei de Catalunya".


Nova crítica del PP

En saber que s'havia produït la reunió, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a criticar durament els socialistes.

"Després de la foto amb Bildu, la foto a Brussel·les amb un fugit de la Justícia", ha escrit a Feijóo a X, a més de reclamar al PSOE que "deixin de jugar d'esquena als ciutadans, diguin què negocien i acceptin que els espanyols siguin consultats en unes eleccions perquè no mereixen un govern nascut d'una mentida".

Així mateix, en un vídeo difós pel PP, el secretari d'Organització, Miguel Tellado, ha opinat que el PSOE "ha perdut la poca vergonya que li quedava" després d'una reunió que es produeix fora d'Espanya i "amb un pròfug de la justícia".

"Un govern que es negocia així no és un govern digne", ha exclamat Tellado, i ha demanat a Sánchez que abandoni "les seves pretensions" ja que "ningú l'ha votat perquè faci això", en al·lusió a una investidura a canvi de l'amnistia.

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPSOE
Anar al contingut