Planta d'energia termosolar d'Abengoa
Planta d'energia termosolar d'Abengoa

Abengoa rebrà 113 milions de bancs creditors per pagar nòmines i despeses

Serà un crèdit de l'ICO i set bancs que s'ha d'aprovar la setmana que ve i que permetrà a la multinacional andalusa sobreviure durant unes quantes setmanes

Actualitzat

La direcció del gegant andalús de les energies renovables Abengoa i un grup de bancs creditors han arribat a un principi d'acord que permetrà garantir els sous dels treballadors i les despeses corrents per mantenir l'activitat de l'empresa les pròximes setmanes. Serà amb un crèdit de 113 milions d'euros de set bancs i l'ICO a un interès de l'euríbor més un 5% i amb venciment just abans que acabi el preconcurs de creditors, a finals de febrer. La companyia ha posat com a garantia el 6,5% d'Abengoa Yield, la divisió nord-americana de la companyia.

Ara el departament de risc de cada banc ha d'analitzar l'operació i previsiblement l'acord definitiu es podrà firmar dimecres de la setmana que ve. L'ICO aportarà 20 milions, i la resta es repartirà entre cinc bancs espanyols creditors –Santander, CaixaBank, Bankia, Banc Sabadell i Banco Popular— i també HSBC i Calyon.

 

Una companyia al límit

Abengoa va presentar un preconcurs de creditors el 25 de novembre perquè tenia 9.000 milions de deute financer i 5.000 milions en pagaments pendents a proveïdors. Aquell mateix dia va perdre més del 50% del valor a borsa, i dos dies després sortia de l'Ibex-35 amb un 90% de pèrdua de cotització.

Els bancs s'havien negat des de feia mesos a concedir més finançament a Abengoa perquè arrossegava un passiu de més de 20.000 milions d'euros. El banc públic nord-americà Federal Financing Bank és a qui deu més diners, més de 2.000 milions, i també hi ha una desena de bancs espanyols als quals deu 4.300 milions.

Una direcció acusada d'administració deslleial

Els accionistes minoritaris s'han començat a organitzar per defensar els seus interessos. Dos d'ells van reaccionar molt ràpidament, i van posar una querella contra l'anterior cúpula d'Abengoa, a la qual acusen d'haver-se autoconcedit indemnitzacions milionàries en comptes de procurar per la companyia i els inversors.

Ja a finals de novembre el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va comprometre a buscar una solució a la companyia que passa per renegociar amb els bancs creditors, trobar un nou inversor o per una intervenció de l'Estat.

Aquest dijous el govern espanyol ha dit que la companyia té dues àrees de negoci molt diferenciades, les instal·lacions que ja funcionen i la part d'enginyeria, i que la primera és viable per si sola però la segona exigiria un soci que vulgui finançar-la. Fonts del Ministeri d'Indústria asseguren que l'origen dels problemes d'Abengoa no és a Espanya, perquè té el 90% del negoci a l'estranger.

 

 

Anar al contingut