Montserrat Caballé i Freddie Mercury
Montserrat Caballé i Freddie Mercury

A subhasta el manuscrit de Freddie Mercury de la mítica "Barcelona" cantada amb Caballé

Sotheby's portarà a licitació diversos lots d'arxius relacionats amb la col·laboració de Freddie Mercury amb Montserrat Caballé i els Jocs Olímpics del 92

Ramon LlubiàActualitzat

Fruit de l'admiració per Montserrat Caballé, Freddie Mercury va regalar a Barcelona un dels emblemes que identifiquen la capital catalana des de fa 35 anys. La col·laboració entre tots dos cantants es va traduir en la cançó que porta per títol el nom de la ciutat i que es va convertir en l'himne dels Jocs Olímpics del 1992.

Els papers que documenten l'origen creatiu de "Barcelona", i de tot l'àlbum homònim de què va formar part, sortiran a subhasta aquest 7 de setembre a la famosa casa Sotheby's de Londres, en diversos lots.


Escrits a mà pel mateix Freddie

Potser el més interessant, per al record dels barcelonins, és el que inclou dos manuscrits atribuïts a la mateixa mà del líder de Queen.

Un és el de la lletra de la cançó, escrita en majúscules i amb bolígraf sobre un paper timbrat dels estudis de gravació Townhouse, on es va produir el disc i on Mercury ja havia treballat amb Queen diverses vegades.

El segon és un full de pentagrames, en aquest cas escrit amb llapis, amb la partitura de "Barcelona". I no és l'únic. També hi ha partitures d'altres cançons del disc, com "La japonaise", "Golden boy" i "Guide me home".

El paquet també inclou un quadern de 25 pàgines plenes d'esborranys sobre els vuit temes que l'àlbum va incloure.

Tot plegat sortirà a un preu de 2.800 lliures (uns 3.280 euros) i s'espera que s'acabi adjudicant per almenys el doble d'aquesta quantitat.


Més records de Barcelona

Sotheby's subhastarà altres lots íntimament lligats a la relació de Mercury amb Barcelona i els Jocs Olímpics, entre els quals hi ha una carta d'agraïment de l'alcalde Pasqual Maragall, diversos dissenys de Mariscal i un àlbum de fotos de diversos esdeveniments previs als Jocs.


Amor a primera oïda

Freddie Mercury es va enamorar de la veu de Montserrat Caballé el 1983 quan la va veure interpretar "Un ballo in maschera" de Verdi al costat de Luciano Pavarotti, a Londres. Des d'aleshores, es va marcar l'objectiu de cantar amb la soprano catalana.

El 1988, amb els jocs a l'horitzó, va aparèixer l'àlbum "Barcelona" i, aquesta vegada, l'enamorament va ser generalitzat, per part de totes les institucions, des de l'Ajuntament fins al comitè organitzador, i de la ciutadania. La cançó es va presentar en una gran concert, "La Nit", celebrat a l'Estadi Olímpic el 1988.

Freddie Mercury i Montserrat Caballé
Freddie Mercury i Montserrat Caballé a la presentació de "Barcelona"

Adeu abans dels jocs

Un dels somnis olímpics que mai es va poder complir va ser veure Mercury i Caballé interpretant-la de nou en la inauguració dels Jocs, perquè el cantant britànic no hi va arribar. Va morir víctima de la sida el 24 de novembre del 1991.

Un any abans ja havia comunicat a la soprano que tenia la malaltia i que aquest últim projecte junts no seria possible.

Freddie Mercury, un mite indiscutible del rock, també va deixar un llegat immortal a Barcelona. L'Ajuntament de la ciutat té ara l'oportunitat de licitar per uns documents que formen part de la seva pròpia història.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut