7 llibres per a una Setmana del Llibre en Català

Comença la 41a edició de la Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta de Barcelona, que s'allargarà fins al 17 de setembre

Actualitzat

Es posa en marxa la Setmana del Llibre en Català. Serà la 41a edició i es farà, de nou, al Moll de la Fusta de Barcelona. Hi ha previstes més de 300 activitats i la presentació de 125 novetats. Ens agradaria molt plantejar-vos el repte (improbable) de llegir-les totes, però no ho farem.

Sí que us convidem a fer-ne un cop d'ull per certificar, una vegada més, que hi ha llibres per a tothom i que l'oferta abasta temes, gèneres i públics diversos. El Premi Trajectòria d'aquest any serà per a l'escriptora Mercè Ibarz --us recomanem el seu "Tríptic de la terra", que ha publicat Anagrama--. El Premi Difusió el recollirà el cantautor Roger Mas, un amant declarat de l'obra de poetes com Jacint Verdaguer o Joan Maragall.

La Setmana del Llibre en català és, de fet, una setmana de deu dies: la cita literària davant del mar es fa del 8 al 17 de setembre. Tot i això, la nostra selecció de llibres es limita, en aquesta ocasió, a set títols, com els dies que té una setmana estrictament. Una lectura per a cada dia de la Setmana.


"A les dues seran les tres", Sergi Pàmies (Quaderns Crema)

El mestratge de Sergi Pàmies torna a lluir al seu nou recull de contes, "A les dues seran les tres". Com escriu un altre dels grans, el barceloní Enrique Vila-Matas, "en els últims temps, com més brutalment autobiogràfic es mostra Pàmies, més ficció és el que llegim". Pels amants del safareig literari, no us perdeu el conte que fa protagonista Manuel Vázquez Montalbán.

 

"Pau de Gòsol", Iñaki Rubio (Comanegra)

El 1906, en un poblet de l'Alt Berguedà, al peu del Cadí, Pablo Picasso va transformar-se amb el Pau, el Pau de Gósol. Iñaki Rubio ha escrit la crònica d'una revelació artística i d'una transformació personal d'un dels grans artistes del segle XX. L'autor ja va triomfar escrivint la crònica negra "Morts, qui us ha mort", situat a Andorra.

 

"Morir sabent poques coses", Joan Enric Barceló (Periscopi)

Joan Enric Barceló és un dels músics d'Els Amics de les Arts, però viu aquest debut literari com "una excursió". Acostumat a explicar històries en cançons de tres minuts, ara s'ha sentit prou lliure per enfilar 11 relats carregats d'històries petites, volgudament poc èpiques. Alguns dels contes proposen, a més, jocs formals prou singulars i atractius per al lector. Joan Enric Barceló cita Pere Calders com a referent i va rebre classes d'escriptura del desaparegut Vicenç Pagès Jordà. Té, a més, l'aval de publicar amb el prestigi del catàleg d'Edicions del Periscopi.

 

"Biografia del foc", Carlota Gurt (Proa)

Diu la promoció d'aquest llibre que, en el recull de contes "Biografia del foc", Carlota Gurt es motra "més Gurt que mai". Després de l'èxit de la novel·la "Sola", la potència de l'autora retorna als contes amb un seguit de personatges confrontats, sense filtres, a les seves emocions. Una de les preguntes genèriques que planteja el llibre és si sabem, o no, quines conseqüències tenen, o tindran, les nostres decisions.

 

"Lo mig del món", Roser Vernet (Club Editor)

Directora del Centre Cultural Quim Soler consagrat a la literatura i al vi, Roser Vernet situa "Lo mig del món" al seu Priorat. Una defensa del paisatge i la memòria a través de textos assagístics amb una forta capacitat evocadora. Aquest llibre singular i personal respon a una pregunta essencial: quin vincle tenim amb el lloc on vivim?

 

"A casa teníem un himne", Maria Climent (L'Altra Editorial) 

Després del debut sonat que va representar la novel·la "Gina", l'escriptora ebrenca torna amb "A casa teníem un himne", una exploració de les relacions familiars ambientada entre la Terra Alta, Barcelona i la Toscana italiana. Les protagonistes, una mare, dues filles i les tries personals i els secrets que les distancien.

 

"Cap al tard", Santiago Rusiñol

Un llibre petit, només 60 pàgines, que conté dues perles de Santiago Rusiñol: "Cap al tard", que dona nom al volum, és un recull de proses íntimes que defineixen el propi autor i que va seleccionar l'actor Ramon Madaula per fer-ne un muntatge teatral. El llibre també inclou "La casa del silenci", escrit per Rusiñol mentre es curava de la seva addicció a la morfina.

 

Un septet de propostes que podeu estirar tant com vulgueu si us acosteu, fins diumenge 17, a triar i remenar llibres en català davant del mar.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut