"Nine Marilyns", d'Andy Warhol, és una de les obres subhastades a Sotheby's (EFE/Javier Otazu)
"Nine Marilyns", d'Andy Warhol, és una de les obres subhastades a Sotheby's (EFE/Javier Otazu)

600 milions en menys de 3 hores: subhasten una col·lecció d'art històrica per un divorci

Sotheby's subhasta obres de Rothko, Pollock, Picasso, Warhol o Giacometti provinents de la col·lecció del magnat dels gratacels Harry Macklowe

Actualitzat

En menys de tres hores, obres d'artistes com Mark Rothko, Jackson Pollock, Andy Warhol o Pablo Picasso s'han venut per una quantitat total de 676 milions de dòlars, gairebé 600 milions d'euros.

La casa de subhastes Sotheby's ha acollit aquest dimarts la subhasta de 35 lots de la col·lecció d'art Macklowe, a la venda després d'un divorci polèmic i que ha estat adquirit per un preu superior a les expectatives inicials. La subhasta d'una col·lecció qualificada d'"històrica" per Sotheby's ha estat el tret de sortida a la temporada de tardor de la casa.

En una sala plena de gom a gom, amb representants de compradors que licitaven per telèfons des de Londres o Hong Kong, s'han venut peces com "Número 17", de Jackson Pollock, per 61,2 milions de dòlars (uns 54 milions d'euros), el rècord de l'artista en una subhasta. Pollock va pintar el quadre el 1951 i és una de les obres més conegudes de les "pintures negres" de l'expressionisme abstracte de l'artista.

'Número 17', de Jackson Pollock, una de les estrelles de la col·lecció Macklowe subhastada a Nova York
"Número 17", de Jackson Pollock, una de les estrelles de la col·lecció Macklowe subhastada a Nova York


El quadre "No. 7" de Mark Rothko s'ha adquirit per 89,3 milions de dòlars (quasi 79 milions d'euros), el segon preu més alt pagat mai per una obra del pintor nord-americà. L'obra, també de 1951, un moment de maduresa artística de Rothko, recull una gamma de lavanda, verd i taronja.

El quadre 'No. 7', de Mark Rothko
El quadre "No. 7", de Mark Rothko


"Figure", de Pablo Picasso, un treball que era un projecte per a un monument a Guillaume Apollinaire, s'ha venut per 27,3 milions de dòlars (més de 24 milions d'euros). Una altra de les obres destacades que s'ha venut és l'escultura "Le Nez", d'Alberto Giacometti, per 78,4 milions de dòlars (més de 69 milions d'euros).

L'escultura 'Le Nez', d'Alberto Giacometti
L'escultura "Le Nez", d'Alberto Giacometti(EFE/Javier Otazu)


D'Andy Warhol s'han venut "Nine Marilyns", fet el 1962, poc després de la mort de Marilyn Monroe, per 48,5 milions de dòlars (gairebé 43 milions d'euros) i "Sixteen Jackies", un homenatge a la primera dama Jacqueline Kennedy, per 33,9 milions de dòlars (uns 30 milions d'euros).

'Sixteen Jackies', l'homenatge d'Andy Warhol a la primera dama dels Estats Units Jacqueline Kennedy
"Sixteen Jackies", l'homenatge d'Andy Warhol a la primera dama dels Estats Units Jacqueline Kennedy


Moltes de les obres han superat les previsions de venda dels organitzadors, com és el cas de "Sense títol XXXIII", de Willem De Kooning, que Sotheby's havia valorat entre 12 i 18 milions de dòlars i s'ha acabat venent per 24,3 milions (21 milions d'euros) després d'una pugna entre cinc compradors per quedar-se el quadre.

"Aqualung", de Jeff Koons; "Track Painting", de Michael Heizers; o "Untitled", de Robert Irwin; han estat altres de les peces més destacades que s'han venut aquest dimarts a Sotheby's.

Un moment de la subhasta de la col·lecció Macklowe, a la casa Sotheby's de Nova York
Un moment de la subhasta de la col·lecció Macklowe, a la casa Sotheby's de Nova York


Un divorci, l'origen de la subhasta

Una de les màximes del negoci de l'art diu que les grans col·leccions surten a la venda quan hi ha una de les tres D: divorci, deutes o mort (en anglès, "divorce", "debt" o "death", en anglès), tal com recordava l'any 2010 a "Newsweek" l'aleshores conseller delegat de la casa Christie's, Edward Dolman.

I és una d'aquestes D, la de "divorci", la que ha propiciat que sortís a la venda la col·lecció Macklowe. Als 84 anys, Harry Macklowe és un dels grans magnats immobiliaris de Nova York. Ha comprat o construït alguns dels gratacels més famosos de la ciutat que mai dorm: l'edifici de la General Motors, la Torre Fifth o el 432 de Park Avenue, conegut com "el llapis".

Es va casar als 22 anys amb Linda Burg, amb qui compartia la passió per l'art. En 57 anys de matrimoni van construir una col·lecció que no tenia res a envejar a alguns dels millors museus del món, amb obres de Picasso, Giacometti, Rothko, Warhol, Pollock o De Kooning.

El quadre 'Sense títol', de Cy Twombly pertanyent a la col·lecció Macklowe
El quadre "Sense títol", de Cy Twombly pertanyent a la col·lecció Macklowe(EFE/Javier Otazu)


Fa set anys, però, Macklowe va conèixer l'empresària francesa Patricia Landeau, amb qui començaria una relació. Quan Burg se'n va assabentar, va demanar el divorci i va començar una guerra pels nombrosos béns familiars, entre els quals hi havia edificis, iots o quadres.

El moment més morbós del divorci va arribar quan Macklowe va forrar l'edifici del 432 de Park Avenue, on vivia Burg, amb una lona gegant amb una foto seva i de la nova parella. Poc després, Burg va vendre's l'apartament.

La subhasta de la col·lecció Macklowe s'ha dividit en dues parts i la quarantena d'obres que queden es posaran a la venda al maig de 2022.

 

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut