30 anys d'una eina bàsica contra els incendis forestals: les ADF

Les Agrupacions de Defensa Forestal es van anar gestant en els incendis de la Catalunya central dels anys 80

RedaccióActualitzat

Per ajudar en l'extinció i la prevenció dels incendis, els bombers compten amb un gran grup de voluntaris, les ADF, que just ara compleixen 30 anys. El decret de creació de les Agrupacions de Defensa Forestal es va aprovar l'octubre del 1986, però la commemoració durarà tot l'any.

Les ADF es van anar gestant en els incendis de la Catalunya central dels anys 80. El detonant va ser l'incendi de Montserrat, l'agost del 1986.

L'actual cap del cos, Xavier Jovés, va ser un dels que va bregar amb els incendis d'aquella època, inusualment devastadors, un tipus de foc que gairebé els venia de nou, fruit de l'abandó dels boscos. Propietaris forestals, voluntaris, ajuntaments... corrien a apagar focs, de forma precària i mal equipats, al costat dels bombers. Era l'embrió d'un col·lectiu format ara per 18.000 voluntaris.

"És un col·lectiu diria que únic a Europa, civil, involucrat en els incendis forestals, però també en la prevenció i que, de forma voluntària, s'ajunten amb uns professionals que també han canviat molt i són molt millors."

Abans, els pagesos tenien un paper important en la prevenció. Els camps de cultiu trencaven la línia de boscos i ajudaven a parar el foc. Progressivament, el bosc ha anat agafant el lloc dels antics conreus. Ara hi ha grans masses forestals i els incendis cada vegada són més potents.

Les ADF han canviat amb els nous temps i tenen clara la importància de la formació. Fan cursos  per treure's el carnet verd, que els permetrà donar un suport logístic. El següent pas, si volen, és fer una formació més exhaustiva i un examen per obtenir el carnet groc, amb el qual podran estar a primera línia de foc.

Fa trenta anys, eren una vintena d'ADF. Avui, més de 300 cobreixen tot el territori forestal de Catalunya.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut