293 periodistes empresonats al món el 2021, la xifra més alta mai registrada

Són xifres del Comitè per a la Protecció dels Periodistes, amb la Xina i Birmània al capdamunt de la llista, mentre que Reporters sense Fronteres augmenta el total fins als 362 empresonats

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ) ha fet públic aquest dijous que durant el 2021 s'han empresonat al món 293 periodistes, la xifra més alta mai registrada.

El pitjor país és la Xina, amb 50 periodistes detinguts i empresonats, seguida de Birmània, amb 26; Egipte, amb 25; Vietnam, amb 23; Bielorússia, amb 19; Turquia, amb 18, i Rússia, amb 14.

Països del món amb més periodistes detinguts i empresonats (Font: CPJ)

24 periodistes assassinats

A més, aquesta organització fundada el 1981 als Estats Units ha comptabilitzat 24 periodistes assassinats mentre treballaven, i 18 més que van morir en circumstàncies possiblement relacionades amb la seva feina.

El CPJ té penjada una fitxa de cadascun dels 293 periodistes a la seva web, amb un relat exhaustiu de com han acabat a la presó i per què.

Segons el CPJ, és el sisè any consecutiu que hi ha més de 250 periodistes empresonats; d'altra banda, la Xina fa tres anys que encapçala el rànquing i Turquia hi ha anat baixant després d'alliberar-ne uns quants.


Un cop d'estat i un president megalòman

El cas de Birmània és sagnant: fa un any no n'hi havia cap, però després del cop d'estat del febrer, ha passat directament al segon lloc.

Egipte i Rússia també són clàssics a la llista, i Bielorússia hi ha entrat amb força gràcies al seu president, Aleksandr Lukaixenko, i la manera que té de silenciar la premsa.

Setge a la llibertat de premsa a Hong Kong

Però la Xina és el país que més sistemàticament deté, empresona i jutja periodistes: aquest mateix dijous a Hong Kong un tribunal ha condemnat Jimmy Lai, propietari de l'Apple Daily.

Era un diari de línia crítica que ja va tancar aquest estiu, i ara han sentenciat Lai per haver participat en una trobada per recordar la massacre de Tiananmen del 1989.

A Lai l'han condemnat juntament amb l'advocada Chow Hang-tung i l'activista Gwyneth Ho: els han aplicat la legislació anticovid per treure'ls de la circulació a tots tres.

Podeu veure la crònica del corresponsal Francesc Canals sobre el judici:


Les "mesures alternatives"

Però actuar judicialment contra els periodistes no és l'única manera de silenciar-los: els governs poden exercir pressions econòmiques, administratives i de tota mena per aconseguir-ho.

Per exemple: l'Apple Daily de Hong Kong no el van fer tancar per la força, sinó que el van anar asfixiant fins que els responsables es van veure obligats a tancar-lo.

Podeu veure el balanç d'aquest any per al periodisme al món en aquest reportatge de Nicolàs Valle:


Xifres més altes de Reporters sense Fronteres

Les xifres que ofereix una altra organització germana, Reporters sense Fronteres (RSF) són sensiblement superiors: 364 periodistes empresonats i 39 d'assassinats des que va començar el 2021.

SRF també té a la seva web informació de cadascuna d'aquestes persones, però molt menys detallada que a la del CPJ.

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Llibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut