Cinc-cents policies han ocupat la seu del diari prodemocràtic Apple Daily de Honk Kong

500 policies intervenen un diari prodemocràtic de Hong Kong i en detenen cinc directius

L'Apple Daily és el primer mitjà de comunicació al país acusat per la llei de seguretat nacional d'"incitar països estrangers a imposar sancions"

Judith Casaprima SaguésActualitzat

500 policies han entrat aquest dijous a la seu el diari prodemocràtic Apple Daily, de Hong Kong. Durant l'escorcoll han detingut cinc responsables de la publicació, que dona suport obertament al moviment liderat pels estudiants contra el règim xinès.

Els acusen de connivència amb un país estranger per perjudicar els interessos nacionals, segons la llei de seguretat nacional que va entrar en vigor el 2020 per controlar les protestes i per la qual ja va ser empresonat el magnat propietari del diari, Jimmy Lai.

A més, la borsa de Hong Kong ha anunciat la suspensió de la cotització de l'empresa propietària d'aquest diari, mentre la policia informava que els comptes de l'empresa, amb 18 milions de dòlars hongkonguesos, uns 2 milions d'euros, han estat congelats.

La policia ha detingut el redactor en cap, Ryan Law; el director executiu, Cheung Kim-hung; el director operatiu, Chow Tat-kuen; el subdirector en cap, Chan Puiman, i el director executiu, Cheung Chi-wai, que ha fet sortir de l'edifici emmanillats.

L'editor en cap del diari, Ryan Law, surt emmanillat de l'edifici seu d'Apple Daily (EFE/EPA/Jérôme Favre)

"Tots són dirigents d'Apple Daily i coneixen molt bé les activitats quotidianes de l'empresa. Són responsables dels continguts, de l'estil i de l'enfocament dels reportatges", ha dit el comissari principal, Steve Li, a la premsa per explicar l'operació policial.

El mateix diari ha informat de l'actuació policial, que ha donat en directe a través de la versió xinesa del seu Facebook i Twitter.

 

 

 

Amb una ordre d'escorcoll, la policia ha entrat a l'edifici, que ha envoltat amb un perímetre de seguretat, i ha ocupat la redacció del diari, ha entrat als ordinadors i ha confiscat material periodístic, fins i tot els telèfons i ordinadors portàtils dels periodistes. Un d'ells ha explicat a Facebook que se'ls ha impedit accedir a determinats pisos o recuperar els seus portàtils i altres pertinences.

La policia ha entrat als ordinadors de la redacció i ha confiscat telèfons i portàtils (Reuters/Apple Daily)

"Periodisme criminal"

El secretari de Seguretat, John Lee, ha descrit la redacció com una "escena del crim" i ha dit que l'operació estava dirigida als que utilitzen els informes com a "eina per posar en perill" la seguretat nacional.

"Estem parlant d'una conspiració en què aquests sospitosos intenten fer ús del treball periodístic per col·laborar amb un país estranger o un element extern per imposar sancions o fer activitats hostils contra Hong Kong i la Xina."

Però en cap moment s'ha concretat per quins articles s'ha dut a terme l'operació policial. El superintendent Li Kwai-wah ha dit que el diari ha publicat desenes d'informes que es remunten al 2019 que "incitaven els països estrangers a imposar sancions", sense dir de quan eren els articles en qüestió. La llei de seguretat nacional no és retrospectiva, però els fiscals poden utilitzar com a prova accions anteriors a la seva entrada en vigor.

A més, en la roda de premsa,el cap de Seguretat ha advertit als periodistes que "tallin qualsevol relació amb aquests criminals", en referència als professionals d'Apple Daily. "Si els considereu una part de vosaltres, vosaltres decidiu si feu el vostre treball periodístic de manera lícita i adequada", els ha dit.

La policia s'emporta el material confiscat al diari (Reuters/Lam Yik)

Un fet alarmant pel que fa a les llibertats dels mitjans de comunicació a Hong Kong. Mark Simon, assessor de Lai, que és fora de Hong Hong, ha reaccionat dient: "Es tracta d'un flagrant atac a la part editorial d'Apple Daily, estan detenint els millors caps."

L'empresa ha enviat un missatge al seu personal perquè continués la seva tasca periodística habitual des de casa.

Simon ha dit que no sap quant de temps podrà sobreviure la publicació: "Hi ha cent agents de policia a la nostra redacció. Ells decideixen, no pas nosaltres."

Jimmy Lai, propietari del diari, l'octubre del 2020 en un dels judicis contra ell (EuropaPress / Miguel Candela)

Jimmy Lai

Aquesta és la segona vegada en menys d'un any que es fa un escorcoll a la redacció d'aquest diari, que està en el punt de mira de les autoritats. L'any passat van entrar 200 policies a l'edifici per detenir Jimmy Lai, el propietari del mitjà i ferm crític de Pequín, acusat de connivència amb forces estrangeres.
Des del desembre d'aquell any, que va ser detingut, se li ha denegat la fiança en aplicació de la llei de seguretat i està complint diverses condemnes per haver participat en algunes concentracions no autoritzades, incloses les massives protestes pro democràcia que van paralitzar Hong Kong el 2019.

Als quioscos es podien trobar exemplars en paper de l'Appel Daily (Reuters/Tyrone Siu)


Llei de seguretat nacional

El 2020, el govern xinès va imposar la llei de seguretat nacional per controlar les protestes i els dissidents. Va ser el primer pas d'un camí autoritari a Hong Kong. Amb aquesta eina legal es castiga amb presó per a tota la vida tot el que Pequín considera subversió, secessionisme, terrorisme i connivència amb forces estrangeres.

Ara per primer cop s'ha actuat directament contra un mitjà de comunicació i els articles que ha publicat.

I també per primer cop, en virtut d'aquesta llei, s'han congelat els actius de tres empreses vinculades a Apple Daily, 18 milions de dòlars honkonguesos, uns 2 milions d'euros, tot i que la policia ha assegurat que la intervenció no anava dirigida a la indústria dels mitjans de comunicació en general.

 

El maig passat, el cap de Seguretat de Hong Kong va advertir per carta Lai i les sucursals dels bancs HSBC i Citibank on tenia comptes, amenaçant les entitats amb penes de fins a set anys de presó si mantenien qualsevol relació amb els productes financers del multimilionari a la ciutat. Els actius personals de Lai també van ser intervinguts en aplicació de la mateixa llei.

 

ARXIVAT A:
Hong KongLlibertat de premsa
Anar al contingut