28A: Espanya vota en unes eleccions marcades per la incertesa i pendent dels pactes
Votant el 28A

2016, l'única referència de repetició electoral a Espanya: a qui va beneficiar?

Els últims quatre anys hi ha hagut quatre eleccions i dues repeticions dels comicis

RedaccióActualitzat

Quatre eleccions en quatre anys i dues repeticions electorals consecutives. Ja a les eleccions de l'abril passat es parlava de l'estratègia socialista de repetir eleccions per guanyar més vots, i caldrà veure si han calculat bé.

Tenim només una referència d'una repetició electoral i no sabem si pot passar o no el mateix. Què va passar aleshores, el desembre del 2015 i el juny del 2016, amb Mariano Rajoy com a guanyador de les eleccions?

Situem-nos: el 2015, el PP venia de la majoria absoluta més gran de la història amb el mateix Rajoy..., i apareixien a l'escenari, per primer cop a les generals, dos nous partits: Ciutadans i Podem.

I així van quedar els números: reculada històrica per al PP i el PSOE, i aparició fulgurant de Podem i les confluències, i de també Ciutadans. I Esquerra que arribava al seu màxim històric...


A qui va beneficiar la repetició electoral?

Recompte del vot per correu a la JEC el 28A

Al PP, sembla que hi va haver vot útil cap al guanyador per aconseguir el desbloqueig. I el PSOE, amb cinc diputats menys, i Ciutadans, amb 32, van ser els més perjudicats. I Podem, que aspirava al famós "sorpasso", doncs gairebé es va quedar igual. La resta de números, pràcticament idèntics. Què vol dir això? Doncs que el bloqueig persistia.

I el desllorigador va acabar sent una crisi interna sense precedents en el PSOE, que va fer fora Sánchez i es va acabar abstenint en la investidura de Rajoy.

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NEleccions 28AEleccions
Anar al contingut