ivana moral - aconsegueix indemnització del seu home
Assegura que va arribar a treballar 10 hores diàries sense cobrar (Tot es Mou)

"200.000 euros és una propina": Ivana Moral, la dona que rebrà una indemnització de l'exmarit

Va estar treballant pels negocis del seu exmarit a més a més de fer les feines de la llar sense cap compensació ni cap llibertat

RedaccióActualitzat

Ivana Moral ha aconseguit judicialment que el seu exmarit hagi de pagar una indemnització de 204.624,86 euros per compensar més de dues dècades de treballs domèstics i cura de les dues filles durant el matrimoni.

L'any 2020 va decidir interposar una demanda al seu marit amb l'objectiu d'"alçar la veu i rebel·lar-te sobre el que és injust i descompensat", segons ha explicat a "Tot es mou".


El maltractament que rebia anava molt més enllà de l'econòmic: la Ivana va patir violència psicològica que va desencadenar en diverses depressions i també en algun intent de suïcidi.
 

Treballant a "l'ombra" pels negocis del seu exmarit

Durant els 25 anys de matrimoni es va dedicar exclusivament a cuidar de la llar i de les seves filles, però també va estar treballant en els gimnasos del seu exmarit sense rebre cap compensació:

"Em vaig formar, de fet, per treballar als seus gimnasos. [...] Qui donava la imatge era jo, qui posava les rutines era jo, qui feia les dietes era jo i qui netejava el local era jo. Però, a part, jo havia d'estar a casa atenent totes les feines de la llar."

Tot i això, la sentència judicial només contempla l'article 14.38, una compensació pel treball domèstic d'acord amb el salari mínim des del 1995.

La Ivana ha explicat que si s'hagués de valorar per la feina que ha fet i per com ell s'ha enriquit exponencialment amb la seva feina des de l'ombra, "la xifra és una propina i una misèria".

Segons la dona, el seu marit va augmentar el seu patrimoni exponencialment amb el pas del temps, però ella no es va beneficiar d'aquest augment. Tot anava al nom d'ell i segons la Ivana ella també s'ho havia guanyat.

Demanar permís per tot i no tenir cap mena de llibertat

La dependència cap al seu exmarit era total, no només va ser econòmica. Segons ha explicat vivia en la misèria, no podia ni tan sols comprar un paquet de fulls blancs per les seves filles.

Mai va tenir una targeta bancària, havia de demanar permís per tot i conformar-se amb el que ell li donava.

La dona murciana no se sentia lliure, es trobava limitada i coaccionada. Tot i que va intentar diverses vegades proposar-li de canviar i poder treballar, el seu exmarit no li deixava. Segons ell, el seu rol era cuidar-se de la llar i el d'ell portar els diners a casa:

"Tal com ho deia ell: 'Si jo estic portant els diners a casa, tu el que has de fer és estar a casa, perquè quan jo arribi estigui el dinar fet, la planxa feta i les nenes estiguin ateses'."

Dones amb escasses possibilitats d'aconseguir feina

L'advocada de la dona, Marta Fuentes, ja va explicar que moltes de les dones que pateixen aquests fets es troben en una situació precària, ja que les seves possibilitats per accedir al mercat laboral són escasses.

La Ivana lamenta que no s'ha pogut formar ni entrar al mercat laboral i, ara que té 48 anys, li costarà i l'afectarà negativament.

El seu cas ha creat molt de ressò en els mitjans internacionals i ella espera que serveixi per animar altres dones per fer el pas per ser independents.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut