Washington

Obama respon a Israel i ajorna la visita de l'enviat nord-americà

Obama ha respost Israel amb l'ajornament de la visita que havia de fer a la regió l'enviat nord-americà, George Mitchell. La crisi oberta entre tots dos països arran de l'anunci de la construcció de 1.600 habitatges en territori palestí en plena visita del vicepresident nord-americà, Joe Biden, ha dut el president dels EUA ha decidir que "l'enviat especial no arribarà avui a Israel". Així ho ha fet saber l'ambaixada dels EUA a Israel a l'oficina del president Simon Peres, segons un comunicat que ha difós el mateix departament. La nota de premsa no indica les raons de l'ajornament, però en el rerefons hi ha l'incident per l'anunci d'ampliació d'una colònia jueva a Cisjordània, que ha desencadenat la pitjor crisi en 35 anys entre els Estats Units i Israel.

Actualitzat
L'enviat nord-americà, George Mitchell, ha ajornat la visita que havia de començar avui mateix a la regió. Segons fonts nord-americanes citades pel diari israelià "Yediot Aharonot", l'enviat nord-americà no vol aterrar a Jerusalem fins que Israel no hagi aclarit l'incident. "No és que no hi vulguem anar per la crisi que ha sorgit, però és complicat fer-ho abans que les coses estiguin clares", ha declarat la font.

Els Estats Units no estan disposats a passar per alt la bufetada que va suposar per a ells i molt concretament per al vicepresident Joe Biden que Israel anunciés la construcció de 1.600 habitatges nous en territori palestí ocupat en ple viatge del vicepresident a la regió. I és que mentre Joe Biden assegurava que les relacions entre Jerusalem i Washington eren d'allò més sòlides i refermava el seu compromís per la seguretat d'Israel, el ministre d'Interior hebreu anunciava l'ampliació d'un assentament jueu a Jerusalem Est. Un fet que la premsa internacional no dubtar a qualificar d'autèntic "mastegot" o fins i tot de "cop de puny" cap als nord-americans.

Però la topada diplomàtica entre tots dos països no ha acabat aquí. La mateixa secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va trucar divendres passat al primer ministre israelià, Benjamin Netnyahu, per recriminar-li la decisió. A més, Clinton va exigir a Netanyahu que suspengués tota construcció en territori ocupat mentre durin les negociacions.

No obstant això, en un moviment que va ser interpretat com un nou desafiament, el primer ministre israelià va insistir ahir que Israel continuarà construint a tot Jerusalem "com ho han fet els seus predecessors en els últims 42 anys".

Sis ferits en nous enfrontaments

Nous enfrontaments entre joves palestins i les forces de seguretat israelianes a Jerusalem Est amb motiu de la crida de Hamas a una nova "Jornada de Ràbia" contra Israel. Els xocs s'han intensificat en les darreres hores i han deixat almenys sis persones ferides Els islamistes protesten per la inauguració ahir d'una sinagoga històrica, reconstruïda al barri jueu de la ciutat vella.

La policia israeliana ha desplegat un fort dispositiu al sector oriental davant l'amenaça d'incidents que, segons testimonis, s'estan reproduint a tota la zona.

Al camp de refugiats de Chufat, els manifestants han llançat pedres contra els agents, que han respost amb trets a l'aire i bales de goma. També hi ha incidents als barris d'Issawiyeh i de Wazi Joz, al sector àrab ocupat l'any 1967.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut