Javier Limón amb el seu gos Excalibur, en una imatge que ha enviat per Facebook.
Javier Limón amb el seu gos Excalibur, en una imatge que ha enviat per Facebook.
Madrid

El marit de la infermera amb Ebola es queixa que Sanitat vulgui sacrificar el seu gos

El marit de la infermera denuncia que el govern de Madrid vol matar el seu gos per si està contagiat d'Ebola

RedaccióActualitzat

El marit de l'auxiliar d'infermeria contagiada pel virus de l'Ebola ha sortit de l'anonimat a través d'un comunicat enviat a una protectora d'animals per denunciar que la Comunitat de Madrid li ha dit que volen sacrificar el seu gos.

Es diu Javier Limón i es presenta com "el marit de Teresa Romero Ramos" per fer saber que el govern de la Comunitat de Madrid li ha demanat autorització per entrar a casa seva i sacrificar l'animal davant les sospites que pugui estar afectat pel virus.

Limón està aïllat tot i que no ha presentat símptomes, però ha enviat un missatge a través de Facebook a la protectora Villa Pep" en què explica que "s'ha negat rotundament" a concedir la seva autorització. En resposta a la seva determinació, Julio Zarca, el director general d'Atenció al Pacient de la Comunitat de Madrid, li hauria advertit que en aquest cas han d'entrar a casa seva amb una autorització judicial.

El propietari de l'animal es queixa de l'actitud expeditiva del govern madrileny: "Em sembla injust que per un problema d'ells vulguin solucionar això per la via ràpida". Demana que es busquin altres alternatives com ara posar el gos en quarantena i en observació, tal com s'ha fet amb ell, "o és que han de sacrificar-me a mi per si de cas?" es pregunta Limón, que conclou el comunicat amb aquesta lamentació: "Però esclar, un gos és més fàcil, no importa tant".

El missatge s'ha publicat acompanyat de quatre fotografies en què apareix el gos, el seu amo i, en una que finalment ha estat retirada, hi havia el gos amb una dona que podria ser la infermera contagiada.

Aquest no és l'únic missatge que ha difós el marit de la infermera contagiada. Javier Limón també ha fet un vídeo en el que demana a la societat que li faci costat perquè no sacrifiquin el gos.

 

Possibilitat que els gossos transmetin el virus

La decisió de la Comunitat de Madrid respon a la preocupació perquè un animal pugui ser un focus de propagació del virus de l'Ebola. Alguns experts, com el president del Consell General de Veterinària, Juan José Badiola, assegura que per ara cap estudi demostra que el virus es pugui contagiar de gossos a humans.

Amb tot, el contagi entre animals i humans sí que s'ha demostrat en altres espècies, com ratpenats, simis o fins i tot algun antílop.

El veterinari recomana que en tot cas s'aïlli l'animal, se'l desinfecti i se'l controli. Creu que els estudis fets fins ara demostren que els gossos tenen anticossos i no desenvolupen la malaltia però se'n poden contaminar de forma mecànica, en llepar la pell d'un contagiat, per exemple.

Les xarxes es fan ressò de la queixa

Quan s'ha sabut la queixa de Javier Limón les xarxes socials se n'han fet ressò immediatament. A Twitter corre l'etiqueta #SalvaraExcalibur, en referència al nom de l'animal. També s'ha obert una campanya a Change.org per reclamar que s'opti per una altra solució abans de sacrificar l'animal.

Altres tuitaires demanen més informació sobre la possibilitat que el gos es converteixi en un focus real de transmissió de la malaltia.

Sanitat desinfectarà zones comunes del domicili de la infermera

La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha decidit anar a casa de la infermera per desinfectar zones comunes de la finca, en una urbanització a Alcorcón.

Anar al contingut