Tacoblan

L'ONU demana 301 milions de dòlars per ajudar les Filipines després del pas del tifó "Haiyan"

El portaveu de l'Oficina de l'ONU ha dit que amb aquesta ajuda esperen poder atendre les 11,3 milions de víctimes, que calculen que ha provocat el tifó. Mentrestant, moltes zones continuen sent inaccessibles i es treballa contra rellotge per trobar supervivents. La prioritat, ara, és fer arribar aigua potable i menjar als afectats. Al sud de la Xina, el tifó ha provocat 12 morts.

RedaccióActualitzat

Les agències humanitàries de l'ONU han demanat 301 milions de dòlars per poder respondre durant sis mesos a l'emergència que ha provocat el tifó "Haiyan" a les Filipines, on ha causat almenys 10.000 morts i 600.000 refugiats, segons les Nacions Unides. El portaveu de l'oficina de l'ONU per la coordinació d'afers humanitaris, Jens Laerke, ha dit que amb aquesta ajuda esperen poder atendre les 11,3 milions de víctimes, que calculen que ha provocat aquest fenomen natural.

Dels 301 milions, la Unicef necessita 34 milions per atendre els nens, que representen el 40% de la població al país, i el Programa Mundial d'Aliments, 83 milions. El PAM ja ha enviat a la capital filipina de Tacloban 40 tones de galetes energètiques en avió i preveu enviar tres vols més aquesta setmana amb 2.400 tones d'arròs.

"Moltes zones continuen sent inaccessibles. Encara no sabem la magnitud de la catàstrofe i no tenim xifres definitives. Falta temps per establir l'informe final", ha manifestat Laerke.

El govern filipí, de moment, ha confirmat 1.744 morts i 2.487 ferits. En qualsevol cas, prop de 10 milions de filipins s'han vist afectats pel "Haiyan", dels quals 600.000 són desplaçats. Mentrestant, moltes zones de les Filipines continuen totalment aïllades, i es treballa contra rellotge per trobar supervivents, ja que es compten per milers els desapareguts.

Sense aigua potable i menjar als afectats

La prioritat, ara, és fer arribar aigua potable i menjar als afectats que no en tenen i que es calcula que representa el 10% de la població total de les Filipines. I és que la desesperació i la falta d'aliments ja ha portat a pillatges i, fins i tot, un comboi de la Creu Roja que portava un carregament d'ajuda ha estat víctima d'un atac.

Les Nacions Unides han assegurat que "esperen el pitjor" mentre que l'ajuda humanitària va arribant a l'arxipèlag des d'arreu en comptagotes. Els Estats Units i el Regne Unit han enviat els seus bucs cap a la zona i la UE hi ha destinat 3 milions d'euros i ha activat el mecanisme de protecció civil per coordinar l'ajuda humanitària sobre el terreny.

El president de les Filipines, Benigno Aquino, per la seva banda, ha declarat l'estat de calamitat. Això vol dir que el govern pot controlar els preus per evitar l'especulació i l'acaparament de productes bàsics i de primera necessitat, com medicaments, i productes derivats del petroli. També podrà alliberar fons per ajudar els damnificats i refer infraestructures i serveis públics.

12 morts al sud de la Xina

Al seu pas pel sud de la Xina, el tifó, que ara ja s'ha convertit en tempesta tropical, ha deixat 12 morts i, de moment, 12 desapareguts. Les regions més afectades han estat Guangxi, Cantón o Hunan. A més, s'han hagut d'evacuar 65.000 persones i 249 cases s'han esfondrat. A la zona d'Hainan, hi ha 1.200 poblats que continuen inundats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut