Afganistan

Dos soldats espanyols morts i tres de ferits greus en un atac contra un vehicle blindat a l'Afganistan

Un atac contra les tropes espanyoles desplegades a l'Afganistan ha provocat la mort de dos soldats espanyols i ferides greus a tres militars més. Els soldats, amb base a Herat, formaven part d'una patrulla que viatjava en un vehicle blindat, que ha explotat quan ha trepitjat un artefacte que estava col·locat enmig del camí, segons ha confirmat el ministre de Defensa, José Antonio Alonso. En l'atac, també ha mort un intèrpret de nacionalitat afganesa. Tanmateix, Alonso ha assegurat que el govern no es planteja retirar les tropes de l'Afganistan. I el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha negat que vulgui ampliar el contingent. Per la seva part, els talibans afganesos han assumit l'autoria de l'atemptat.

Actualitzat

Els dos soldats que han mort en l'atac, que han reivindicat els talibans, són Germán Pérez Burgos, de Badajoz, i Stanley Mera Vera, natural de la ciutat equatoriana de Guayaquil, segons ha confirmat Alonso, que també ha donat a conèixer els noms dels tres ferits greus. Es tracta de Rubén López García, Julio Alonso Sanjuán i Óscar Bertoméu.

El ministre de Defensa ha confirmat també que l'atemptat ha estat provocat per una mina activada per la roda del darrere del vehicle blindat quan l'ha trepitjat i que, per tant, l'inhibidor de freqüències, que en aquest cas portava, no hauria servit de res. Posterioment, Defensa ha anunciat que han trobat un cable de 70 metres de llargada a la zona dels fets, motiu pel qual no descarten que l'artefacte s'hagi accionat a distància.

En l'atac, que ha tingut lloc a la província de Farah, una de les zones que han registrat més atacs d'insurgents, també ha mort l'intèrpret afganès que anava al mateix vehicle.

El vehicle atacat formava part d'un comboi espanyol que tornava d'una missió per mantenir oberta una carretera clau estratègicament i formava part del contingent espanyol que té la base a Herat. Espanya té desplegats a l'Afganistan gairebé 600 soldats, cosa que el converteix en el novè país que contribueix a la Força Internacional de Seguretat i Assistència desplegat al país.

Es manté el contigent i no s'amplia

El ministre de Defensa, que ha comparegut en roda de premsa per informar d'aquest atac, ha assegurat que el govern espanyol manté el seu compromís amb l'ISAF i la seva feina de reconstrucció del país i de manteniment de la pau. En aquest sentit, ha dit que el govern no es planteja retirar les tropes de l'Afganistan. Precisament, aquest dimarts Alonso tenia previst demanar autorització al Congrés per enviar 52 militars més a l'Afganistan per entrenar i formar dos batallons de l'exèrcit d'aquell país. Finalment, Alonso ha donat el condol a les famílies de les víctimes.

D'altra banda, des de Nova York, el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha desmentit que es vulgui ampliar el contingent militar i ha dit que els 52 efectius que aniran a l'Afganistan són tropes de relleu.

Aquest dilluns al vespre ha sortit de Torrejón de Ardoz l'avió que ha de portar a Espanya les restes dels soldats morts, així com els ferits.

Amb els d'aquest dilluns, ja són quatre els soldats morts en aquest tipus d'emboscades a l'Afganistan. La zona estava en calma fins fa un any, però des d'aleshores els incidents i atacs talibans s'han multiplicat, gairebé cada dia.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut