Barcelona

La nova llei de qualitat elèctrica serà molt més exigent amb les companyies subministradores

La Generalitat aprovarà dimarts una llei de qualitat elèctrica molt més exigent amb les companyies subministradores. Després de l'apagada que va afectar Barcelona aquest estiu, i en què alguns abonats van passar tres nits sense llum, la nova llei marcarà un límit de temps molt curt perquè es pugui restablir el servei en cas d'incidències pròpies de la xarxa. En zones urbanes amb més de 20.000 clients, el servei haurà de restablir-se en menys de dues hores. En zones entre 2.000 i 20.000 clients, en quatre hores, i fins a sis hores en zones rurals amb menys població. Si no compleixen aquestes i altres condicions de qualitat, les elèctriques s'exposen a sancions de fins a 30 milions d'euros.

Actualitzat

Així, les companyies elèctriques hauran d'abocar molts més recursos en manteniment i en sistemes de seguretat per preveure i fer front a les avaries i tallades de subministrament.

El govern aprovarà dimarts la llei impulsada arran de l'apagada de Barcelona de finals de juliol. Preveu un fort augment de les sancions, obliga a millorar la xarxa elèctrica i a restablir el servei en menys de dues hores en cas d'avaria en zona urbana.

Més exigències per a les elèctriques

Bàsicament, el gruix de la nova norma preveu que s'hagin de construir més subestacions, més teixit de la xarxa, millores en el disseny de la xarxa i que les subestacions tinguin transformadors de reserva que suposin el 30% de la potència de la instal·lació, fet que obligarà Red Eléctrica Espanyola i Endesa a incrementar les seves inversions en una xifra que encara no es pot concretar.

Entre aquestes novetats es troba que, de manera excepcional, les empreses distribuïdores podran ser les propietàries dels cables soterrats de 220 quilowatts i les seves subestacions subsidiàries en municipis on tinguin més de 20.000 clients, quan ho determini la Generalitat.

Aquesta nova disposició legal suposarà, quan es tramiti llei d'aquí a uns mesos, revertir en part l'acord del 2003 pel qual REE va comprar actius de transport d'energia elèctrica.

Restablir el servei amb més rapidesa

A més, la nova llei endureix les condicions de reposició del servei i, si fins ara les companyies estaven obligades a tornar a oferir servei després d'una incidència en cinc hores, ara, per a zones urbanes de més de 20.000 clients, hauran de fer-ho en dues hores per al 90% dels afectats i en quatre per a la totalitat de les persones que pateixin una apagada. Aquesta exigència es relaxa per a les zones semiurbanes i rurals.
 
En tot cas, els canvis més rellevants del nou text legal suposen que tots els abonats hauran de rebre servei elèctric per a més d'una subestació, a més d'elevar les sancions actualitzant-les en el nou marc legal espanyol, de manera que les multes podran ser de fins a 30 milions d'euros, en lloc dels 3 milions que podien aplicar-se fins ara.

Evitar la caiguda de cables

Una altra novetat és que es prohibirà que les línies elèctriques sobrevolin edificis o instal·lacions obertes de subestacions, per evitar caigudes de cables com la que hi va haver a Collblanc, a l'Hospitalet, el 23 de juliol passat i que va provocar l'apagada que en última instància ha impulsat aquesta llei.

Les empreses tindran dos anys per adaptar les seves instal·lacions a la nova llei, que a més endureix les condicions d'inspecció.

Fonts del Departament d'Economia han reconegut que la nova legislació no ha estat ben rebuda per les companyies, ja que els obliga a més controls i a fer més inversions, però malgrat això confien arribar a un acord que permeti millorar el servei als usuaris.

Anar al contingut