Barcelona

Obama es mostra preocupat per Egipte, però evita parlar de cop d'estat

El president dels Estats Units ha evitat condemnar d'una manera clara el cop d'estat dels militars, cosa que comprometria l'ajuda d'1,3 bilions anuals que l'administració nord-americana ha fet arribar als militars després que Obama va aplaudir la primavera egípcia.

RedaccióActualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha mostrat profundament preocupat pel que passa a Egipte, però ha evitat condemnar d'una manera clara el cop d'estat contra el president Mohamed Mursi. El president Obama, en un comunicat difós després de reunir-se amb la seva cúpula d'assessors, ha demanat als militars que restableixin l'ordre al país i que entreguin el poder com més aviat millor a un govern civil.

La d'Egipte s'ha convertit en una crisi delicada per al president Obama, que ha passat de defensar l'elecció democràtica de Mohamed Mursi a mostrar comprensió ara pel cop d'estat militar que l'ha enderrocat.

Evitar parlar de cop d'estat pot resultar clau per gestionar una situació que obliga a replantejar-se l'ajuda milionària que rep Egipte dels Estats Units. L'administració Obama ha destinat 1,3 bilions de dòlars a Egipte (concretament els ha fet arribar als militars), però la comissió del Senat que gestiona aquesta ajuda no permet que arribi a mans de colpistes. De fet, un senador involucrat en les decisions sobre les ajudes a Egipte ja ha dit que els EUA tallaran el seu suport financer si la intervenció es considera un cop militar.

En aquest context, Obama ha instat les noves autoritats a evitar detencions arbitràries i s'ha referit a Egipte en aquests termes: "Durant aquest període d'incertesa, s'espera que els militars assegurin que els drets de tots els homes i dones d'Egipte estaran protegits, inclòs el dret de reunió pacífica i els judicis lliures i justos als tribunals civils", ha dit.

Compàs d'espera, doncs, a l'administració Obama per aclarir el futur més immediat dels fets que es viuen a Egipte. L'administració nord-americana busca garanties també dels militars per mantenir l'ordre als carrers i evitar episodis com els del setembre del 2012 a Bengasi, quan una multitud va atacar el consolat dels Estats Units, en uns fets en què van morir l'ambaixador i tres membres més de la delegació diplomàtica. De moment, Washington ha ordenat evacuar el seu personal a Egipte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut