Egipte

Un cop d'estat aparta Mursi del poder a Egipte, on l'exèrcit pacta amb l'oposició nomenar un govern tecnòcrata

Els militars prenen el poder i detenen el president electe, Mohamed Mursi, i el cap dels Germans Musulmans. Pacten amb l'oposició un full de ruta que inclou la suspensió de la Constitució, la formació d'un nou govern i la convocatòria d'eleccions. Avui el president del Tribunal Constitucional jurarà el càrrec com a president interí del país.

RedaccióActualitzat
Cop d'estat a Egipte. L'exèrcit ha apartat del poder el president egipci, l'islamista Mohamed Mursi, després de dies de manifestacions al carrer i una vegada ha expirat l'ultimàtum de 48 hores que li havien donat. Els militars i els líders de l'oposició, les institucions religioses i els joves han pactat el full de ruta per treure Egipte de la crisi i l'han anunciat en un discurs televisat.

S'ha suspès temporalment la Constitució i es nomenarà un govern interí tecnòcrata. El dirigirà el cap del Tribunal Constitucional, Adli Mansour, que serà nomenat avui i jurarà el càrrec com a president interí. L'objectiu és fer una transició que inclogui eleccions presidencials i parlamentàries i la redacció d'una nova Carta Magna.

L'anunci ha desfermat l'alegria a la plaça Tahrir, on s'havien tornat a concentrar milers de persones de totes les edats, com ja va passar al gener i febrer del 2011, quan va caure el règim de Hosni Mubarak. S'hi han sentit cants patriòtics, s'han llançat focs artificials i alguns apuntaven amb raigs làser els helicòpters que sobrevolaven la plaça, punt neuràlgic d'unes protestes que han deixat una quarantena de morts. Aquesta nit els aldarulls han causat una desena de morts.

Full de ruta pactat

El full de ruta post-Mursi ha estat acordat en una reunió a múltiples bandes, amb el xeic de la institució islàmica d'Al-Azhar, Ahmed al-Tayeb; el papa copte, Teodor II; el representant de l'oposició, Mohamed el-Baradei, i joves del moviment Tamarrud, a més dels militars. Ha estat el cap de les forces armades, el mariscal Abdel Fatah al-Sisi, qui ha anunciat el pla, envoltat dels altres representants. Al-Sisi ha justificat el cop dient que Mursi "no ha respost a les demandes del poble" i per això el mateix exèrcit s'ha encarregat d'obrir consultes amb les forces del país.

El premi Nobel de la Pau i cap de l'opositor Front 30 de juny, Mohamed el-Baradei, ha assegurat que el full de ruta és "un pas cap a la reconciliació nacional" que "corregeix la revolució del 25 de gener" que va derrocar Hosni Mubarak.

Per la seva part, el xeic de la institució islàmica d'Al-Azhar, Ahmed al-Taieb, ha destacat que es podran "allargar ponts". I el papa copte, Teodor II, ha destacat que s'ha trobat la sortida "a l'actual atzucac".

Els Estats Units han ordenat l'evacuació de la seva ambaixada al Caire, després que ara fa uns dies i davant la creixent tensió s'autoritzés el personal diplomàtic no essencial a abandonar el país. El president nord-americà, Barack Obama, s'ha reunit amb els caps del Pentàgon i la CIA per analitzar la crisi al país, segons informa la cadena CNN.

Confusió sobre Mursi, que denuncia el cop d'estat

Després de l'anunci dels militars, Mohamed Mursi ha denunciat des de Twitter el "cop d'estat complet", ha assegurat que continua sent president i ha demanat a les forces armades que evitin un bany de sang. Abans que s'emetés el comunicat, ja havia afirmat des de la seva pàgina a Facebook que no acceptaria "renunciar de forma humiliant a la seva pàtria, legitimitat i religió".

Mentrestant, continua la confusió sobre la situació del president derrocat. Des d'un lloc secret, possiblement una mesquita del Caire, Mohamed Mursi ha gravat un missatge en què afirma que continua sent el president legítim d'Egipte. Per difondre el missatge ha fet servir les xarxes socials.

Abans que es consumés, l'entorn del govern i els Germans Musulmans ja havien qualificat de "cop d'estat" la situació. Essam el-Haddad, assessor del president, ha fet una anotació al seu perfil de Facebook en to de comiat i en què ha denunciat que hi ha un cop d'estat en marxa que pot provocar un bany de sang al país.

Unitats militars s'han desplegat a l'entorn de l'edifici presidencial, on han posat barreres de filferro, i prop dels llocs on es concentren els manifestants. L'exèrcit ha prohibit a Mursi i als líders islamistes sortir d'Egipte. A la plaça Rebez al-Adauiya, tancs blindats de l'exèrcit han tancat els accessos, on s'han concentrat milers de seguidors del president Mursi. Tot i això, l'exèrcit ha desmentit que hagin actuat contra ningú ja que "som les forces armades de tots els egipcis".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut