Sabadell

El jutge deixa en llibertat amb càrrecs els 12 detinguts de l'"operació Mercuri" però imposa mesures cautelars a cinc

Els dotze detinguts per la suposada trama de corrupció urbanística i tràfic d'influències a l'Ajuntament de Sabadell han quedat en llibertat amb càrrecs. Cinc, però, hauran de presentar-se cada 15 dies al jutjat.

RedaccióActualitzat
El "cas Mercuri" ha arribat als jutjats amb la declaració dels 12 detinguts per la suposada trama de corrupció urbanística i tràfic d'influències al voltant de l'Ajuntament de Sabadell. Després de més de 12 hores de declaracions, que s'han allargat fins a la matinada, el jutge ha decidit deixar-los tots en llibertat. Per a cinc d'ells, el fiscal havia sol·licitat presó provisional, però el jutge ha acordat rebaixar-ho a l'obligació de comparèixer als jutjats els dies 1 i 15 de cada mes.

Les declaracions han arrencat a les onze del matí al jutjat número 1 de Sabadell. Els tres primers detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. Són l'exregidora del PP per l'Ajuntament de Castellar del Vallès, Sandra Roig; una treballadora d'una empresa de la construcció, Eva R. M., i un arquitecte tècnic d'una constructora, Enrique V. F.. L'exregidora continua imputada per un delicte contra l'administració pública i les altres dues persones estan imputades per suborn, falsedat i un delicte contra l'administració pública.

A la tarda, han comparegut el constructor Isidoro A. N., i un altre dels detinguts, Eusebio R. F. Tots dos han quedat en llibertat provisional amb càrrecs i sense fiança després de declarar. 

Tots estan imputats per delictes de suborn, falsedat documental i contra l'administració pública.

Mesures cautelars per a cinc persones

Set persones més han comparegut davant del jutge al vespre i al llarg de la nit. El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo ha demanat presó provisional per a cinc dels detinguts, dos dels quals sota fiança. El jutge, però, l'ha denegada. A canvi, els ha imposat l'obligació de comparèixer als jutjats els dies 1 i 15 de cada mes.

Els detinguts han declarat per ordre d'importància. L'últim a comparèixer davant del jutge ha estat Jordi Soriano, exregidor del PP, que es considera el nexe entre els empresaris que aspiraven a obres públiques i els responsables municipals de la trama.

Soriano, ara membre de Plataforma per Catalunya, està acusat de tràfic d'influències, suborn i denúncies falses. L'exregidor popular ha reafirmat la seva innocència i el seu advocat, Antoni Gassó, ha criticat que el cas estigui sota secret de sumari. Afirma que, d'aquesta manera, no té accés a la documentació i no té prou dades per defensar el seu client. Segons Gassó, l'exregidor popular no tenia cap empresa de construcció ni de gestió i únicament és "pensionista".

Santiago Parra, advocat de dos dels empresaris detinguts, ha explicat que els seus clients tenen reconegut prestigi en el sector de la construcció i han fet obres públiques a Sabadell. Tot i així, ha dit que no sap de què se'ls acusa en concret, ha negat que paguessin cap tipus de comissió per aconseguir l'adjudicació d'obres i ha opinat que tot el cas acabarà en no-res.

La resta dels 26 imputats, entre els quals hi ha l'alcalde Manuel Bustos i diversos regidors sabadellencs, declararan durant el cap de setmana.

Retirar multes?

L'últim que ha transcendit sobre el cas és que, segons el sumari, el cap de la policia local de Sabadell, també imputat, està acusat de retirar multes de familiars i amics de l'alcalde, Manuel Bustos.

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha negat de forma contundent aquesta informació a "El matí de Catalunya Ràdio". Bustos diu que està indignat i assegura que hi ha "una campanya" contra ell. L'alcalde ha reiterat que no està imputat per suborn i que només l'acusen de tràfic d'influències i de no perseguir el delicte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut