Madrid

CiU vota a favor de les primeres mesures d'ajust del govern de Rajoy

El PP ha tirat endavant el primer pla de retallades del govern de Rajoy per reduir el dèficit i ho ha fet amb els vots de CiU i PP. Convergència i Unió ha votat a favor finalment del reial decret que conté la polèmica pujada dels impostos de l'IRPF i l'IBI. El pla d'ajust ha tirat endavant amb 197 vots a favor, 130 en contra i 4 abstencions. El diputat Josep Sánchez Llibre ha justificat el sentit del vot dels nacionalistes catalans sobre el reial decret del PP, que tenia la llum verda assegurada per la majoria absoluta del PP al Congrés, per "coherència".

RedaccióActualitzat
Els diputats de CiU han negociat amb el PP fins a última hora el sentit del seu vot i, finalment, han decidit sumar-se als 174 diputats populars, que, amb majoria absoluta al Congrés, ja asseguraven que el decret aconseguís la llum verda.

CiU ha justificat la seva posició per "coherència, responsabilitat i valentia política", tot i que no comparteixin algunes de les mesures per l'actual situació de crisi i per frenar l'"atac dels mercats". Sánchez Llibre ha assegurat que CiU és una formació "europeista" i compromesa amb el compliment dels objectius del dèficit, tal com han demostrat des de la Generalitat, a pesar de les crítiques de PP i PSOE, als qui ha exigit el "màxim respecte".

El diputat de CiU ha remarcat que la pujada de l'IRPF marca nivells "confiscatoris i injustos", ha assegurat que CiU vigilarà perquè la mesura sigui verdaderament "temporal", com ha assegurat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i li ha retret aspectes com la "relliscada" d'endarrerir la pujada de les pensions de viduïtat, que ha exigit que es corregeixi en els pròxims pressupostos.

El portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ja va valorar positivament fa uns dies tant l'augment de l'IBI com la pròrroga de l'IVA superreduït al 4% en la construcció, així com també la recuperació de la desgravació per la compra de la residència habitual.

El diputat Josep Sánchez Llibre ha instat el nou executiu a liquidar almenys un avanç dels 759 milions d'euros que l'Estat ha de pagar a Catalunya en concepte de l'addicional tercera que estableix l'Estatut.

La decisió de CiU ha estat ben valorada per part del govern central, que considera que és una decisió "molt important" i representa el primer fruit i la primera mostra de les "complicitats" que el president del govern espanyol va assegurar en el seu debat d'investidura que buscaria entre totes les formacions polítiques, malgrat que la majoria absoluta del PP garanteix l'aprovació de les seves iniciatives.

Rajoy, mut

El ple del Congrés, el primer de la nova legislatura, també ha servit per tornar a veure Rajoy a la cambra baixa. Tot i això, Rajoy no hi ha intervingut adduint que té previst fer-ho a partir del 30 de gener, després del Consell Europeu.

Reunió amb les autonomies

Al vespre, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es reunirà amb les autonomies dirigides pel Partit Popular per començar a preparar el terreny per a noves retallades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut