Londres

Mas defensa a Londres que Catalunya fa els deures amb Europa

El govern català s'ha defensat a Londres. El president Artur Mas ha viatjat fins a la City -la capital financera d'Europa- per participar en una conferència de dirigents liberaldemòcrates amb l'objectiu de deixar clar que Catalunya està complint amb els deures i que el problema del dèficit d'Espanya no és, només, responsabilitat de les comunitats autònomes. Això, mentre, en paral·lel, el govern català també ha denunciat que les últimes mesures anticrisi de Madrid asfixiaran encara més Catalunya. Mas també ha criticat que la pujada de l'IRPF que ha aprovat l'executiu de Mariano Rajoy i ha recordat que el PP va dir abans de les eleccions que no apujaria els impostos.

RedaccióActualitzat
Quan els diaris britànics de referència dels mercats, especialment el "Financial Times", parlen del problema del deute de l'Estat espanyol, el relacionen amb el problema de finançament del deute a les comunitats autònomes. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut aprofitar aquesta trobada amb líders liberaldemòcrates europeus, entre els quals el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, i també alguns comissaris de la UE, per explicar que Catalunya és seriosa i que està fent els deures tant pel que fa a les mesures d'austeritat com a l'impuls econòmic. També ha volgut explicar que si hi ha problemes de finançament sovint es deuen a una relació que ha qualificat d'atípica i sense precedents a Europa entre el govern de la Generalitat i el govern de l'estat espanyol.

"Quan a ells els arriba aquesta música que tots els problemes d'Espanya són culpa de les comunitats autònomes, i moltes vegades de Catalunya -perquè aquesta música sona i aquesta música arriba de manera interessada-, jo els vull fer entendre que nosaltres estem fent els deures, que estem liderant els processos d'ajustament i d'austeritat", ha explicat el president. "Però al mateix temps ells també han d'entendre que Catalunya està en una situació molt complicada i molt delicada des d'un punt de vista financer i de recursos, perquè es troba en una relació amb l'estat espanyol molt atípica. Això que ens passa a nosaltres des d'un punt de vista de la disponibilitat de diners i des del punt de vista fiscal no passa pràcticament enlloc d'Europa.", ha afegit.

Per això, Mas ha defensat també a Londres la necessitat d'un pacte fiscal que doni oxigen als números de la Generalitat. En aquest sentit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que l'increment de l'IRPF impulsat pel govern espanyol asfixiarà encara més Catalunya i obrirà una escletxa fiscal més gran amb la resta de la comunitats. Segons Mas-Colell, els problemes de tresoreria de la Generalitat podrien replantejar la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1 a Montmeló.

Posteriorment, Mas també ha fet referència a la pujada de l'impost de la renda i ha subratllat que el PP ha fet el contrari del que va prometre. El president de la Generalitat ho ha atribuït a la situació "molt delicada" que deuen tenir les finances espanyoles.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut