Palma

Alemany reconeix que va escriure discursos a Matas, però es desvincula de la seva contractació fraudulenta

A l'Audiència Provincial de Palma, el periodista Antoni Alemany ha reconegut que va escriure tres discursos a Jaume Matas quan era ministre i ha negat conèixer la naturalesa del concurs públic pel qual es va encobrir la seva contractació quan el PP governava les Balears amb majoria absoluta, entre el 2003 i el 2007. Alemany ha afirmat que "ningú" el pot involucrar. El periodista, que afronta la mateixa petició de pena que Matas per malversació de cabals públics i falsedat en document oficial, entre altres, ha estat el primer a declarar en la segona sessió del judici per aquesta causa del "cas Palma Arena".

RedaccióActualitzat
La sessió d'aquest dimarts ha començat amb la declaració del periodista Antoni Alemany, que ha reconegut que va escriure tres discursos a Jaume Matas quan era ministre de Medi Ambient, durant l'època de José María Aznar, i que entre aquests hi havia el del Pla Hidrològic Nacional. En la mateixa línia, ha recordat que ja va fer les intervencions públiques de l'antecessor de Matas, l'expresident Gabriel Cañellas, de qui en va fer "la majoria de discursos destacats".

El fiscal acusa les empreses d'Alemany d'haver percebut gairebé mig milió d'euros del govern de Matas per uns serveis d'assessorament que mai van ser contractats per concurs públic. El periodista ha negat conèixer la naturalesa del concurs públic pel qual es va encobrir la seva contractació i ha afirmat que "ningú" el pot involucrar en aquest afer.

Antoni Alemany també ha manifestat durant el judici: "Sempre he estat un periodista rabiosament independent que he escrit sempre el que he volgut i mai al dictat de ningú", ha dit un orgullós Antoni Alemany, que ja a les portes augurava davant dels periodistes: "Avui serà un gran dia".

Matas, un altre cop escridassat

Jaume Matas ha tornat a rebre crits i xiulets d'un grup de veïns com en la primera sessió del judici. Aquest dilluns, Matas i Alemany van haver de sentir com la també acusada Maria Umbert, excap del seu gabinet, justificava la contractació externa d'Alemany per redactar els discursos de l'expresident. Un d'aquests discursos va ser el de la inauguració del fòrum organitzat per l'Institut Nóos, d'Iñaki Urdangarin. Joan Martorell, que va ser cap de Premsa de l'expresident balear, també reconeixia que es van falsejar informes i contractes per complir les ordres de Matas i retribuir Alemany.

Aquest és només el primer dels judicis pel "cas Palma Arena" que afronta Jaume Matas. L'extens fitxer d'aquest cas s'ha desglossat en 26 peces, i la que es jutja ara és la peça separada número 2. Damunt la taula esperen els milers de fulls del sumari pels contractes i adjudicacions amb pagaments de prop de mig milió d'euros a empreses gestionades per Alemany. El periodista, a més, també hauria escrit editorials al diari "El Mundo" aplaudint la gestió de Matas, en una feina que també hauria estat recompensada amb part d'aquests 500.000 euros.

El periodista i quatre persones més també estan acusats. Són l'excap del gabinet del govern Dulce Linares, l'excap del gabinet de president i exdirectora d'IB3 Maria Umbert, Miguel Romero, exdirector de l'agència de comunicació Nimbus, i Joan Martorell, exdirector general de Comunicació del govern balear.

Matas està acusat de nou delictes

El "cas Palma Arena" es va destapar l'any 2008 quan es va descobrir que el pavelló esportiu estava pressupostat per 48 milions d'euros, i en va costar més de 100. El sumari té 26 peces separades i Matas està acusat de nou delictes. En aquest primer judici s'enfronta a una petició del fiscal de 8 anys de presó per suposada malversació de fons, falsedat documental, frau i tràfic d'influències. Una altra conseqüència d'aquest sumari és el "cas Babel", pel qual el jutge ha imputat Iñaki Urdangarin, citat a declarar al febrer.

Jaume Matas va haver de pagar una fiança de tres milions d'euros per evitar l'ingrés a presó que va dictar el jutge instructor del cas. Per al judici s'han acreditat 150 periodistes i reporters gràfics, tot i que la sala només té capacitat per a una trentena de persones. Per això, una càmera permetrà seguir el judici des d'una sala de premsa habilitada expressament a la mateixa Audiència.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut